2023-05-13
今日又食OMAKASE🤣,不過今次係同埋阿仔🙎♂️一齊去食,目的地係上環柏廷坊頂樓嘅 ’鈴•鮨刃‘’,一出已經俾閃令令🌟嘅門面吸引著,入到去發現地方好闊落,環境金光閃閃😍。午市OMAKASE有3️⃣個選擇,分別係柏($780)、桐($620)和桧($450),我地分別揀咗‘’柏‘’和‘’桧‘’。由於我太遲book枱,所以今次無緣坐到吧枱位置🥲,唯有下次啦😔。先付 (柏🔶️、桧🔷️)🔶️🔷️師傅建議順序由下至上咁食3️⃣款前菜,首先食南瓜煮,南瓜🎃面上配了少許辣椒絲🌶,之後食混入蟹肉🦀和木魚的小棠菜 🥬,最後係新鮮蜆🦪加入花椒嚟煮。味道由淡到濃,作為開胃前菜最適合不過😋。蒸物 (柏🔶️、桧🔷️)🔶️🔷️茶碗蒸🍵 - 十分嫩滑,入面除了肉外,還有冬菇🍄和白果,口感豐富🥰。刺身3️⃣品 (柏🔶️)1.🔶️間八 - 口感一流☺️,味道比真鯛要淡,所以師傅加咗薑花和酸啫喱加強口感和層次感😋。2.🔶️北海道帆立貝 - 切粒後再加入竹炭鹽🧂增強鮮味,底部有青檸片🍋,酸味加強了層次感😋。3.🔶️銀鱈魚 - 🐟肉質肥美,魚皮被火炙🔥後逼出油香,油而不膩。料理1️⃣品 (柏🔶️)馬友一夜干 - 一夜干後的馬友🐟油脂與香氣俱在,魚肉緊實。魚皮咬落
先付 (柏🔶️、桧🔷️)
蒸物 (柏🔶️、桧🔷️)
刺身3️⃣品 (柏🔶️)
料理1️⃣品 (柏🔶️)
馬友一夜干 - 一夜干後的馬友🐟油脂與香氣俱在,魚肉緊實。魚皮咬落香脆無比😍。
壽司9️⃣貫 (柏🔶️)
1.🔶️牡丹蝦 - 肉質肥碩,鮮甜無比,上面放了牡丹蝦蝦膏,鮮味和口感都得以提升😍。
2.🔶️深海池魚 - 口感清爽,油脂豐厚,魚味甘甜😋。
3.🔶️赤貝 - 口感爽脆之中帶柔軟,呈現雙重口感。
4.🔶️池魚 - 魚肉結實,味道濃郁😍,上面加了紫菜醬,加強了層次和口感🥰 。
5.🔶️太刀魚 - 魚皮炙燒🔥過,令魚肉質感扎實有嚼勁🥰,面層加了麵豉醬增加了層次感。
6.🔶️地金目鲷 - 肉質細嫩甘甜,鮮味突出😋。
7.🔶️中拖羅 - 魚脂分佈恰到好處,非常甘香🥰。
8.🔶️白海鰻 - 肉質細軟,口感鮮甜😋。
9.🔶️馬糞海膽 - 色澤橙黃🟠,味道濃郁,口感嫩滑🥰,配埋紫菜一齊食,口感一流😋。
壽司🔟貫+卷物 (桧)
1.🔷️依佐木 - 味道鮮甜彈牙,再將紫菜醬放係表面,提升了層次感🥰。
2.🔷️赤貝 - 口感爽脆之中帶柔軟,呈現雙重口感😍。
3.🔷️深海池魚 - 口感清爽,油脂豐厚,魚味甘甜😋。
4.🔷️池魚 - 魚肉結實,味道濃郁😍,上面加了䓤花和蒜蓉醬🧄,口感豐富😋。
5.🔷️銀鱈魚 - 肉質肥美,火炙魚皮後逼出油香,但不膩口。
6.🔷️中拖羅 - 魚脂分佈恰到好處,非常甘香🥰。
7. 🔷️鮫魚 - 肉質軟綿,配上柚子醬,味道好夾。
8.🔷️金目鯛 - 肉質Q嫩🤗,魚肉有甜香濃郁嘅味道,口感肥而不膩🥰。
9.🔷️濑尿蝦 - 肉質鮮味彈牙。
10.🔷️馬糞海膽 - 色澤橙黃🟠,味道濃郁,口感嫩滑。
卷物 (桧🔷️)
卷物有2️⃣款,分別係
1.🔷️鐵火卷 - 即係吞拿魚卷🐟,入面吞拿魚大大粒。
2 .🔷️赤貝裙邊卷 - 入面有赤貝裙邊和青瓜絲🥒,層次豐富😍。
汁物 (柏🔶️、桧🔷️)
🔶️🔷️麵豉湯 - 熱辣辣🔥,味道非常濃郁,十分好飲😋。
甘味 (柏🔶️、桧🔷️)
🔶️🔷️抹茶奶凍 - 抹茶🍵味濃,甜味剛剛好,唔會太甜,面上舖滿了十勝紅豆🫘,perfect match 呀😍。
總括而言,一間同時可以打卡📸+OMAKASE嘅餐廳,係咁靚嘅環境下,講真,食嘢都開心啲😆,最重要價錢真心唔貴,最平5百蚊唔洗可以享受到OMAKASE😍。
後記:話說,臨走前去了一轉洗手間🚽。咦?!原來仲有個咁靚嘅打卡位😳,終於明白點解餐廳叫鈴了🔔...好彩有去啫😂。所以奉勸大家一句,記得一定要去洗手間🤣。