2021-12-29
要說Arcane先要由佢哋個主廚Shane Osborn說起機緣巧合之下認識到Shane 澳洲人 有禮 平易近人 當時叫我去光顧佢嘅餐廳 初時不以為意 後來先發現原來係米芝蓮一星餐廳Arcane Shane仲係非常有名 咁當然要俾面啦🤣佢哋嘅午餐Menu係三道菜 starter可選擇湯或沙律 兩者都非常美味 湯係用上菊芋做base 上面再加上胡桃同脆麵包屑 口感一流輪到主菜 友人點左香煎三文魚 本人對三文魚嘅概念一向都只係刺身 比較抗拒熟食 但呢個香煎三文魚真係不得了 首先佢調味做得好好 非常入味 煎得好夠火候但唔會overcook 外皮脆內裏軟 係一種視覺加上味覺嘅享受至於本人點嘅係慢煮豬肉 首先你會發覺用刀叉去切開已經係非常容易嘅事 證明肉身已經煮得非常之腍 差不多係入口即溶 極讚👍 最後甜品方面有燉梨配芝士同埋布甸 完成完美華麗嘅一餐如果有意光顧的話 建議選擇戶外 因為座位比較寬敞開揚 旁邊完全唔會有人坐附近
輪到主菜 友人點左香煎三文魚 本人對三文魚嘅概念一向都只係 刺身 比較抗拒熟食 但呢個香煎三文魚真係不得了 首先佢調味做得好好 非常入味 煎得好夠火候但唔會overcook 外皮脆內裏軟 係一種視覺加上味覺嘅享受
最後 甜品方面有燉梨配芝士同埋布甸 完成完美華麗嘅一餐