2017-09-14
今次去試吓粉嶺一間意大利餐廳叫做「柏斯意大利餐廳」,平時經過都見到餐廳裝修得好高貴華麗,而且餐廳入面嘅座椅吸引到我成日望入去,雍容華貴嘅感覺令我一定要入去試吓。除咗散叫食物之外,仲有晚市套餐,我哋就叫咗兩個套餐。套餐包括餐包、是日餐湯、主菜同埋甜品,仲有一杯飲品添,非常豐富。餐包一籃有唔同款式,總共有三款共六件,包括有軟綿綿嘅蕃茄麵包、脆卜卜嘅餅乾條同埋比較乾身嘅硬麵包,每一款都有唔同嘅口感,我最鍾意「番茄麵包」,因為麵包上面佈滿蕃茄,酸酸嘅蕃茄帶少少甜味嘅麵包一齊食,估唔到好match。餐湯「南瓜忌廉湯」好香嘅南瓜味道,每一啖飲洛口都好濃郁,正。主菜我揀咗「炭燒澳洲羊鞍」,而我朋友就揀咗「炭燒美國安格斯肉眼」有八安士重,兩款主菜賣相都好吸引。我最鍾意嘅「炭燒澳洲羊鞍」一碟有兩件,羊架配以加撒丁珍珠麵同埋芥茉醬,一啖咬落羊架肉質好鬆軟嫩滑,根本唔需要點任何醬汁都已經好夠味,最緊要係唔騷!珍珠麵好特別,好少機會食到,口感煙煙靭靭好似食緊意大利麵咁,幾特別。「熱情果芝士蛋糕」甜品賣相好吸引,旁邊有幾粒唔同款式嘅水果,用朱古力脆Oreo圍住蛋糕,一啖食落去有唔同嘅口感,特別熱情果芝士蛋糕,食
價錢方面都冇諗過會咁平,計起上嚟環境咁華麗,食物質素仲要幾好,都只係$600左右埋單,價錢合理。