2007-12-02
大圍萃華酒家,據周刊吹介,聞名中外的燒乳鴿乃由其始創,其獨步武林的招牌菜是也.小弟自幼居於沙田,萃華與小欖公,楓林齊名,上禾輋尚有龍華,其時沙田墟尚有三紅,禾香,德記等等.十二月初遂與家人再懷舊一翻,再嚐舊沙田風味,一行八人點了一個乳鴿海鮮餐,一千一百餘元,有大斑兩味分別炒球及炆頭腩等等,不過不失,家常小炒,乎服何求,但主角乳鴿竟然漏了單,再三催促才上檯,唉唉唉,不得了,竟然是暖的,燒乳鴿之精粹在乎其新鮮燒,熱辣辣,但sorry欠奉,肉質偏廋無texture,差矣!埋單詢問部長,其支吾以對說會到廚房瞭解,他告之乃新鮮鴿,又如何?人地就算用雪鴿的都好食過你、找埋錢都冇句唔好意思.成晚最好食就係豆腐花及三催四請先到的生果拼盆,死未?呢度乳鴿68蚊一隻,鬼佬話嚌,唔justify囉,咁既價錢唔收貨囉,唔怪得歌神寧願去強記叫外賣,萃華星期日晚都坐吾滿啦小弟食盡沙田乳鴿,個人經驗最正乳鴿不問價錢,乃係沙角大排檔德記(老闆乃沙田墟三紅酒家老閭),一隻40蚊有找,各名牌乳鴿輸哂,唉唔怪之星期五六日,想搵個位都難,但注意唔駛旨意有好招呼萃華,恕我講句無下次咯
萃華,恕我講句無下次咯