2017-06-10 84 views
之前在Openrice 見到有位食評人介紹過這裡有藍鯨吞拿魚之夜,所以在FB都有跟踪呢間食肆,另外因爲有個好友推介,因此今天專程來到上水,原來我已經很久沒有到過上水,現在有很多商場和藥房,真的很多大陸人過來買野,好彩有google map很快就找到了。這間日式料理,有些似居酒屋的感覺,面積不算很大,太約八百呎,不過地方整潔,坐位唔會太迫。我要了楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲($30),芒果味唔算太濃,因為有一個雲呢嗱雪糕球,而且仲有柚子粒和爆珠在內,所以都酸酸甜甜,幾開胃。而老婆要了柚子爆珠梳打($30),用韓國柚子蜜混合梳打水,所以唔會太甜,而係有氣的柚子蜜,混合爆珠又係開胃之選。頭盤叫了每人一隻日本室津生蠔($35),蠔好新鮮有海水味,而面頭有些三文魚子,當蠔和魚子混合時味道又幾特別喎。小食就要了一個和風柚子汁凍蕃茄($32),蕃茄雪凍了不太酸,而柚子醋加蕃茄,入口後令口腔覺得清新什錦刺身八點($308)-三文魚、劍魚腩、油甘魚、拖羅、帶子、北寄貝、三文魚子,每件刺身都解凍得好好,所以味道鮮甜,個人推介拖羅、油甘魚、帶子👍👍👍香芒大蝦卷($96),呢個應該係創意料理,因為其他日式料理很少

楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲及柚子爆珠梳打

日本室津生蠔($35)
和風柚子汁凍蕃茄($32)

什錦刺身八點

香芒大蝦卷($96),呢個應該係創意料理,因為其他日式料理很少吃到,芒果在飯團外面,而飯團中間包了熟的中蝦肉,芒果的酸甜加上蝦的爽口彈牙,吃完唔會覺得飽,另外蝦頭炸過,可以連頭都吃埋👍😂
香芒大蝦卷($96)

而蟹味噌甲羅燒($78),用蟹蓋裝著蟹黃及蟹肉,再加上鵪春蛋,而且附上備長炭爐加熱,食時用薯片盛著來吃,又有蟹黃的醎香和蟹肉的鮮甜,加上薯片的脆,又幾好味喎😋😋
蟹味噌甲羅燒($78)

蟹味噌甲羅燒($78)連薯片

鹽燒千舌($30)-唔靭有少少淋,好有牛脷的味道👍👍👍
鹽燒黑毛豬($20),燒完之後,脂肪變成好甘香,好有豬的香味。
鹽燒黑毛豬($20)及鹽燒千舌($30)

鹽燒大蔥雞肉($20),大蔥好香,雞肉沒有醃過,連大蔥一起吃就更好味,鹽燒雞中翼($20),加了少少鹽帶起雞味,皮陒肉香。
鹽燒大蔥雞肉($20)及鹽燒雞中翼($20)

最後點了芝麻醬海鮮冷麵($66)-雪凍的麵,麵質爽口彈牙,混合麻醬好好味😋😋
芝麻醬海鮮冷麵($66)

整體食物新鮮,而且服務員很主動及換碟快,位置雖然遠些,如果下次有藍鯨吞拿魚任吃,都值得再去。👍👍

楊枝甘露爆珠芒果雪榚特飲及柚子爆珠梳打
日本室津生蠔($35)
和風柚子汁凍蕃茄($32)
什錦刺身八點
香芒大蝦卷($96)
蟹味噌甲羅燒($78)
蟹味噌甲羅燒($78)連薯片
鹽燒黑毛豬($20)及鹽燒千舌($30)
鹽燒大蔥雞肉($20)及鹽燒雞中翼($20)
芝麻醬海鮮冷麵($66)