2017-03-24
已經係第N次黎位於大角咀既萬發海鮮火鍋菜館,但寫食評就係第一次!今次帶左係外國返黎既親戚一試呢間禁出名既小菜館。今晚雖然係星期四既平日晚上,但餐廳都坐無虛席,證明有幾巴閉!我地一共8個人,好彩有預早訂位,俾左張大枱我地唔洗迫!我地一共叫左6個餸,分別有燒鵝,乳豬,貴妃雞,雜菜煲,薯仔牛柳粒同豬肚湯!1.明爐燒鵝(半隻)燒鵝烤得油令令,令人非常有食慾。燒鵝既肉質非常鮮嫩可口,雖然睇落好深色,但味道剛剛好。2.即燒乳豬(半隻)乳豬真係做到即燒,而且非常熱騰騰,外皮燒得非常脆口,肉唔會過肥,半肥胖瘦,雖然只係叫咗半隻,份量非常之足。3.金牌貴妃雞(半隻)貴妃雞本身有少少調味所以都唔需要點任何醬汁,雖然餐廳嘅雞通常都一定係雪藏嘅雞,但係呢隻雞就食唔出任何雪味,雞既外皮做得非常爽脆,肉質亦都非常之鮮嫩。4.海味雜菜煲雜菜煲其實有兩款選擇,一款是海鮮,一款係海味,因為上次已經叫過海鮮所以今次就叫海味試下。雜菜煲嘅份量好多,唯一唔好係粉絲煮得過林。5.薯仔牛柳粒呢個餸係餐廳既名牌,幾乎每一枱都係會點,而我每次黎呢間餐廳都會點既一個名菜!牛柳粒用黑椒和鹽作為調味,食落香林,牛肉味濃郁,薯仔炸到金黃色,
1.明爐燒鵝(半隻)
呢個餸係餐廳既名牌,幾乎每一枱都係會點,而我每次黎呢間餐廳都會點既一個名菜!牛柳粒用黑椒和鹽作為調味,食落香林,牛肉味濃郁,薯仔炸到金黃色,內脆內軟,係一道超級有鍋氣既餸!有點可惜既係,對比我每一次食,無論係牛肉同薯仔都愈來愈少!
胡椒豬肚雞係原隻奉上,店員幫我地展開豬肚同埋雞肉方便我哋食,高湯呈現奶白色,證明煲得非常之夠火候。湯嘅胡椒味啱啱好,味道非常濃郁,因為雞係包係豬肚一邊,所以雞肉係非常滑,豬肚亦都非常厚身,呢個湯亦是招牌菜之一。