今日Halloween 🎃 你地點過呀?梗係要出去同「鬼」👻過啦~我就去左同Seafood Ghost過喇🤣.😋我地分別點左兩個餐~1️⃣手抓海鮮🦞餐呢個海鮮餐比想像中大份😳有龍蝦、鮑魚、肉蟹、蝦、青口、翡翠螺、魷魚、沙白,而醬料方面我地就揀左港式避風塘口味~先試試面頭嘅蒜蓉包,外層脆內軟👍🏻而且蒜味夠曬濃烈,跟住就逐一試試啲海鮮,最欣賞龍蝦,熟度控制得好好,龍蝦肉大大舊食落好彈牙,而且仲保留到水份,食落Juicy😋其次係鮑魚,食落爽口,而且配搭避風塘口味嘅濃濃蒜味同香辣味,非常夾!值得讚👍🏻.2️⃣壽喜燒套餐至於壽喜燒方面,一開始店員為我地用牛脂肪起左個鍋,之後就會逐一加入大蔥、洋蔥等材料炒香,再加少量壽喜燒醬汁,微微煮熱左就可以落牛肉落去煎香😋煎好之後點落已經發勻左嘅蛋漿,食落唔會過鹹,仲帶有微甜,而食完牛肉之後,我地就開始煮埋餘下嘅食材,原來用壽喜燒嘅醬汁煮菇類係好好食,啲菇「索」曬啲汁可以蓋住啲草腥味👍🏻.總括嚟講,呢兩個餐比我想像中大份,本身諗住得八片牛應該食完唔會太heavy,點知呢八片牛好大塊又有厚度🙈所以兩個人食兩個餐唔係好食得曬🤣而另外,因為呢度嘅野食都偏向濃味,但飲品我揀左
今日Halloween 🎃
你地點過呀?
梗係要出去同「鬼」👻過啦~
我就去左同Seafood Ghost過喇🤣

😋我地分別點左兩個餐~
1️⃣手抓海鮮🦞餐

呢個海鮮餐比想像中大份😳

其次係鮑魚,

2️⃣壽喜燒套餐
至於壽喜燒方面,一開始店員為我地用牛脂肪起左個鍋,

之後就會逐一加入大蔥、洋蔥等材料炒香,

總括嚟講,呢兩個餐比我想像中大份,本身諗住得八片牛應該食完唔會太heavy,點知呢八片牛好大塊又有厚度🙈所以兩個人食兩個餐唔係好食得曬🤣而另外,因為呢度嘅野食都偏向濃味,但飲品我揀左杯梨汁偏甜,唔係好中和到,如果飲品方面可以有水果茶之類嘅選擇就更perfect👍🏻
2020-10-31
$330 (Dinner)
  • 手抓海鮮餐