2022-06-07 172 views
早排係附近酒店staycation,check in 之後來到灣仔碼頭呢間靚影餐廳度嘆下午茶。沿門口行入餐廳路上已經有好多打卡位,一路行已經忍唔住開始影相🤣3大一細,本身以為都係計4位,坐低之後侍應幫我地落單只需加一位成人價錢就ok。佢哋重好貼心,本身坐唔到梳化位,到有位時都好主動幫我地轉枱。餐前有3杯香檳,適合打卡🥳小朋友就送上一杯蘋果子。送來兩個好靚既花花三層架,份量係三人份,不過有部份食物係無限添加的,份量絕對足夠。咸點:煙三文魚刁草忌廉撻配黃金魚子黑松露碎蛋沙律三文治龍蝦青瓜沙律奶油多士芝士焗忌廉蜆肉酥皮撻焗酥皮雞肉批煙三文魚唔太咸,同香草忌廉好夾,不過個撻皮唔夠新鮮香脆。龍蝦青瓜多士俾小朋友食哂,我無機會食🤣因為本身鍾意食蜆,蜆肉撻我地refill 左兩次,味道調得剛好。雞肉批既酥皮夠香,唔鍾意食雞肉既小朋友都食左兩件。甜點:金箔醉人士多啤梨香檳果涷甜蜜紅心紅莓慕絲撻紅粉緋緋紫薯忌廉撻水滴柚子芝士蛋糕魅惑玫瑰朱古力布朗尼蛋糕英式提子鬆餅配果醬最鍾意係芝士蛋糕,都算軟滑亦唔太甜。下午茶必食既鬆餅質地唔錯,不過個cream 就唔係我expect嗰種。小朋友就最鍾意朱古力brown

咸點:

紅粉緋緋紫薯忌廉撻
水滴柚子芝士蛋糕
魅惑玫瑰朱古力布朗尼蛋糕
英式提子鬆餅配果醬

最鍾意係芝士蛋糕,都算軟滑亦唔太甜。
下午茶必食既鬆餅質地唔錯,不過個cream 就唔係我expect嗰種。小朋友就最鍾意朱古力brownie。因為我本身唔食果凍,一個唔留意俾小朋友自己攞左黎食,食咗一啖佢自己擺低,原來係有少少酒係入面🤣

食物黎講咸點比甜點出色,呢方面係有少少失望既,不過食環境都已經好開心,落地玻璃採光度高好chill,侍應服務態度都好好