2018-08-10 2696 views
青山道一帶是深水埗及長沙灣主要的住宅區, 因此青山道已經成為長沙灣舊區的代名詞, 通常紅色小巴也以 '青山道' 為目的地, 是比較静中帶旺的地帶!!今日成班朋友尊程到青山道, 齊聲話想去試試特色主打葡國菜的餐廳~BOM Cuisine !葡萄牙盛產海鮮!海鮮料理非常豐富多樣!所以葡萄牙餐的一大特色是以頂级新鮮的海鮮來泡製出自成一格的前菜和主菜! 葡萄牙菜喜歡用橄欖油, 大蒜, 香草, 番茄及海鹽來調味, 但香料用得不多!小食是炸蟹餅(廚師推介)~炸得香脆外層, 內裏堆滿鮮甜蟹肉, 很快便食至清碟!小食拼盤~非常豐盛多元化, 有炸馬介休球、炸蠔、薯條、洋蔥圈同魷魚圈, 整碟炸得脆卜卜, 令人無法抗拒, 邪惡極致!是日濃湯是甘筍湯配脆脆麵包~淡淡甘筍清香, 口感軟滑, 配上新鮮香脆的麵包, 感覺滿足!飽肚是我們order 了廚師推介的挪威三文魚墨魚汁意粉伴菠菜~三文魚煎得外皮脆, 內裏保存肉汁, 配上用墨魚汁製成的意粉同鮮嫩菠菜, 份外相配!還order了香煎帶子巴馬臣芝士香菇燴飯~帶子嫩滑無比, 配上濃郁巴馬臣芝士, 更creamy 滑身, 香味十足, 令人喜出望外!主菜是招牌葡萄牙烤乳

主菜是招牌葡萄牙烤乳豬, 配黃薑飯, 黑橄欖沙沙及燒汁~乳豬口感豐富而不油腻, 豬皮烤得香脆, 肉質嫩滑加上肉汁澎湃, 果然名不虚傳!配上黄薑飯, 真是不錯的配搭!!再送上新鮮沙律, 油腻感盡消!!

還叫了廚師推介的葡萄牙霹靂烤雞全隻配是日薯蓉同時令菜疏~霹靂烤雞富有濃烈的香草香氣, 既有異鄉風味, 亦能帶出葡國特色! 雞肉烤過後還保持肉質鮮嫩, 香氣四溢!

甜品是紅絲絨蛋糕~上層白朱古力夠滑溜, 濃郁可可味一湧而上, 下層則是很有口感的綿滑蛋糕!

鋪頭雖然細細, 但裝潢簡單舒適, 予人舒服平静之感!!