2023-07-10
L'Eau Restaurant(濠餐廳)位於香港沙田大涌橋路麗豪酒店三樓。今次自助晚餐嘅主題係澳葡美食,餐廳都多左好多澳葡裝飾。自助餐梗係有凍海鮮, 今次嘅凍海鮮有長腳蟹,蝦,青口等等。另外都有壽司吧提供壽司同刺身等等。 沙律種類都唔少,另外都有火腿等等嘅前菜可以食。不過今次嘅重頭戲係澳葡菜, 喜歡食熱盤嘅人一定唔會失望,熱盤有澳門避風塘炒龍蝦鉗、澳葡馬介休球、大三巴豬扒包、黑沙環小炒王、葡國雞,水蟹粥等等。全部熱盤都有電磁爐保温,食落仲係熱辣辣。 餐廳除左室內有嘢食之外,室外都會提供國際池畔燒烤自助餐。燒烤食物有羊脾, 牛仔骨等等,即叫即燒!另外, 餐廳仲會不定時有特別嘅菜式,包括焗龍蝦同埋火焰雪山蛋糕。 大廚會喺大家面前點火焰,食客都睇到好開心!而甜品區都有唔少選擇,有葡撻,tiramisu ,焦糖燉蛋,杏仁撻,芝士蛋糕。最重要緊係有任食嘅movenpick 雪糕。當中我覺得芒果熱情果最好食, 酸酸甜甜,清爽可口,是夏日消暑的不二之選。總的來說,L'Eau Restaurant(濠餐廳)是一家性價比嘅自助餐。