好耐無去過葵廣蒲喇🤣XD,去到仍然見到係食店同夾公仔機係佔最多嘅,老實講我好少喺葵廣掃街,應該只係食過幾間,而且喺三樓嘅。但呢日發現原來二樓都有個角落係賣嘢食嘅,其中特別有一間大排長龍,行經兩次都係同一情況。佢就係叫「無辣不歡」🌶。我就即刻上網睇吓食評先,原來係出名食四川辣菜嘅,包括手撕雞同麻辣小食等...。一場嚟到,我哋又忍唔住排埋一份,試吓係咪真係咁正,加上近來鍾意咗試辣,但利申唔食得辣🙈。真係好鬼多人買,落單畀錢到食物Ready,前前後後都成廿分鐘😫。好搞笑哋女店員成日會消失咗,因為佢行咗去布幕後面嘅廚房(偷望到)。題外話,佢好忙,但都OK好禮貌。手撕雞蕎麥麵(細)($20),賣相幾唔錯,麻辣手撕雞嘅份量都幾多,但蕎麥麵就真係少啲了,嗯應該得兩啖左右。不過當小食嚟講,係OK嘅,無人同你講係正餐嘛,哈哈🤣。$20話平唔平,但呢個價錢確係一試無妨。麻辣手撕雞🐔正如其他人所講,辣味果然係幾勁,一開頭唔覺嘅,但食下食下辣味慢慢滲出嚟。可惜味道唔係想像中咁一試難忘,因為我認為個麻辣唔夠鹹。蕎麥麵就無乜特別,但好過食湯麵,另一選擇。三色芋圓冰粉($18),呢個係追加項目,因為驚個麵會辣,而且

手撕雞蕎麥麵

手撕雞蕎麥麵

三色芋圓冰粉

三色芋圓冰粉($18),呢個係追加項目,因為驚個麵會辣,而且佢又賣得唔貴。成都老冰粉喺好多川菜餐廳都有得賣,因為可以解辣,但同時亦可當係甜品嘅。冰粉好大碗,抵食👍,而且口感滑嘟嘟,配埋黑糖食甜甜地,唔錯。三色芋圓食落三隻色都一樣味,但口感幾好嚼、幾Chewy,I like it😋。

總括嚟講,小食店係抵食嘅,值得一試。可能口味因人而異啦,個麻辣手撕雞確係令我有啲失望,絕對唔係難食,但我就覺得唔夠鹹;朋友就嫌唔夠辣😅。如果以招牌菜來説,我只能夠畀中評而已,冰粉就反而值得推介。
2020-04-10
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$20 (Other)
三色芋圓冰粉