2021-07-29 771 views
係葵涌返工嘅朋友仔一定食過位於KCC商場地鋪Little Prince~位置唔起眼,但一到中午離遠就會見到門口有好多人排隊同等外賣~先不評論食物質素,但老闆娘嘅態度就真係認真麻麻!親身經歷過俾佢呼喝,就完全明白點解Openrice大部分食評都指態度差劣問題。午市套餐係各種款式嘅意粉套餐,套餐包一杯熱飲(咖啡、奶茶、檸水、檸茶),凍飲另加$2,是日餐湯加$5,另外可以加多小小錢轉咖啡、鮮奶、梳打系列飲品。本身唔飲咖啡奶茶,通常都係飲凍檸茶。🍝 煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉(+凍檸茶)$58評分:★★★★☆平時都叫開呢個意粉,水平一直都Keep到,只係試過一次個意粉整體會略咸。意粉分量對於女士黎講剛好,即叫即煮,上菜時夠熱,意粉口感適中煮得剛剛好,唔會過淋或過硬,夠哂彈牙,煮意粉時間掌握得好好。忌廉白汁意偏向濃稠,奶味偏重,意粉做到掛汁。煙三文魚、煙肉份量算多,煙肉唔係煎左香脆個隻,只係普通加落去煮,但兩者個咸味配合埋個意粉剛剛好,食哂唔會話覺得好口乾。可以食辣嘅朋友仔就記得問店員拎埋辣椒tabasco加落意粉,頓時令到油膩感減半!-----------------------------

煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉

🍝 煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉(+凍檸茶)$58
評分:★★★★☆
冬蔭公鳳尾蝦意粉

🍝 冬蔭公鳳尾蝦意粉(+凍檸茶)$58
評分:★★★☆☆
意粉一如既往上面所描述嘅出色,有冬蔭公味道,酸酸辣辣,食得出有加到椰汁嘅味道,配料算豐富,有約4-5隻鳳尾蝦,爽脆得黎唔會有雪藏味,有埋蕃茄仔、草菇、幾片煙肉,喜歡食冬蔭公嘅可以一試。
麻辣牛肉意粉

🍝 麻辣牛肉意粉 $60
評分:★★★☆☆
值得一提係呢間店每個月都會推出一款限定的新口味意粉,為顧客帶黎小小驚喜,食厭左日常嘅餐牌都可以試下新口味。鍾情食辣嘅我見到🌶麻辣口味又點會放過!意粉質地冇得點挑剔,講番今次個麻辣牛肉味,醬汁夠哂麻辣,食到中段已經Feel到個咀麻麻地,個辣度正常,唔算太辣,屬於大眾可接受嘅辣度。牛肉唔鞋口,幾滑身,夠哂入味,一碟意粉都有好多塊牛肉,絕對唔孤寒。意粉有埋紅蘿蔔絲,爽爽脆脆。但呢個意粉愈食愈覺得膩,食過一次唔會再Encore。

🌟總括:款式多,即叫即煮,價錢OK,所有意粉質素中上,隨便叫都唔會有中伏或大嘅問題出現。但態度問題有待改善。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉