炸雞和啤酒,自從睇完星星之後,我時不時都想起要食。從前,去韓國必做之事,現在,在香港也有很多以炸雞為主的店,想隨時隨地幾時食都得!這裡主打炸雞和焗雞,還有十款左右的食物選擇,款式不算多,專注做炸雞。炸雞和焗雞款式倒是挺多的,每種都有4款,有辣到噴火的,也有不辣以蒜味為主的,而焗雞就相對無咁熱氣。裝修非常韓,而且長期播放k-pop中,感覺就好似親到韓國般呢!近期hit爆的宗基oppa在電視上陪我吃雞呢!每張枱都放了一個桶用來放骨,同埋大量即棄膠手套,食雞不怕弄髒手,如果準備埋紙巾就更完美了!我們點了濃蒜炸雞,炸雞好快就炸起有得食,才不過三數分鐘光境。外型亦好吸引,在炸到香脆的雞塊上放了濃蒜醬汁,雖然見到有紅辣椒,食落一點也不會辣。我覺得炸雞比焗雞食落嫩好多,雖然焗雞好似無咁熱氣,不過既然食就唔好唸咁多,要食就梗係選擇好吃的!而且炸雞塊皮都是精髓所在,炸得香脆香脆的,食的時候真是滋味到極!也想不到原來蒜味和炸雞是好夾的!不單將雞味提升了,食落又覺得無咁油膩,唔覺唔覺真是食左半隻呀!小食拼盤比想像中豐富,有炸紫菜卷,有炸薯角,有炸芝士波~而且份量都算多,三五知己開心share都足夠分。炸紫菜

我們點了濃蒜炸雞炸雞好快就炸起有得食,才不過三數分鐘光境。外型亦好吸引,在炸到香脆的雞塊上放了濃蒜醬汁,雖然見到有紅辣椒,食落一點也不會辣。

炸紫菜卷最好味,將薄薄的紫菜炸到脆一脆,而包住的飯就腍一腍,口感層次分明有對比,味道又好吃,不會有油益味,個人幾like.
薯角還可以,都是外脆內軟咁,不過薯角薯味略淡,而且薯皮有點硬,相對較遜色。
炸芝士波一定要襯熱食,第一粒感覺還可以。但一凍左小小,因為個粉皮勁厚,一凍左變得好硬,而且原本已經唔係幾溶心的芝士變左膠膠地,已經唔好食了(>﹏<)
因為食了炸雞,所以連平時唔係幾食菜的男友都肯食番個沙律,菜新鮮翠綠加上芝士味濃的凱撒醬,無得輸啦!
大食積的我們最後還來了個泡菜年糕,材料都幾豐富,除了有年糕,還有魚糕、餃子、大量蔬菜(不過都是我唔食嘅嗰啲)。一上桌發現個湯無顏色,原來秘訣是中間那深紅包的醬料,一小醬大碗湯,竟然也火辣得很,所以如果唔係幾食得辣的朋友仔,點左呢個只要將那紅色的醬減少就得了。年糕唔算入味,不過作為年糕粉的我也沒有所謂。

Sodam Chicken

銅鑼灣耀華街3號百樂中心7樓