2016-11-28 690 views
聽朋友講咗好耐而家新興的蒸汽火鍋, 昨天經過尖沙咀, 終於有機會在潮福試下. 一入門口, 見到每枱枱面都有一個頭尖底圓的, 用禾桿草扎成的蓋, 蓋住枱面, 而蓋底下正是蒸汽火鍋, 用禾稈草扎成的蓋, 特別的來又可以令蒸汽穿過草蓋, 不會在鍋里面形成倒汗水而影響食品的味道, 令食物原汁原味。昨天酒樓介紹我們食任飲任食餐, 食物包括半邊龍蝦, 帶子, 鮑魚, 聖子, 還有海蝦, 肥牛, 蟲草蒸雞等等, 我們急不可待的叫了一輪食物, 然後去佐料枱自行調較自己喜愛的調味料, 不一會兒, 各式海鮮已上枱, 侍應首先幫我們將米, 淮山, 瑤柱等材料先放進鍋底, 然後鍋面放一個有孔蒸籠, 將龍蝦放在蒸籠裡, 開了蒸汽, 蓋上草蓋, 開始蒸海鮮, 各種海鮮蒸的時間都不一樣, 蒸海解而釋放出來的汁, 由蒸籠裡的小孔留入底下的粥裡面, 哇, 粥吸收了所有海鮮的精華, 好吸引。龍蝦蒸了7分鐘已經可以起鍋, 食落爽口又彈牙, 龍蝦開邊, 面上只放了些蒜蓉, 已食到龍蝦淡淡的海水塩味及它的鮮甜, 不用其他佐料, 蒸出來的龍蝦原汁原味, 在食龍蝦的同時, 侍應已幫我們將帶子放在蒸籠裡, 我們一邊慢慢嘆龍蝦, 一邊
龍蝦蒸了7分鐘已經可以起鍋, 食落爽口又彈牙, 龍蝦開邊, 面上只放了些蒜蓉, 已食到龍蝦淡淡的海水塩味及它的鮮甜, 不用其他佐料, 蒸出來的龍蝦原汁原味, 在食龍蝦的同時, 侍應已幫我們將帶子放在蒸籠裡, 我們一邊慢慢嘆龍蝦, 一邊等待下一味 – 蒸帶子,
幾分鐘之後, 帶子起鍋, 巴掌咁大的帶子, 運粉絲, 蒜蓉, 食落口真係好滿足呀!特別要贊的是蒸鮑魚, 鮑魚表面已界田字, 蒸了兩分鐘已經可以出籠, 啖啖彈牙, 食到鮑魚的本身的鮮味, 我覺得比酒樓的豉油王清蒸鮑魚還要好吃呢, 非常不錯!
食完一款款海鮮, 到各類肉食, 肥牛片, 牛柳粒, 蒸2分鐘已食得, D牛食到齒夾留香, 蒸到一D都唔會鞋, 比打邊爐的肥牛仲要好吃! 仲有手打豬肉丸, 手打蝦丸, 豬頸肉, 蟲草蒸雞, 食到我哋唔停口, 雖說是任飲任食, 食完這一輪, 個個都已好飽,
最後的精華, 蒸汽火鍋下面的那個粥底, 真是好味到無得頂, 吸收所有海鮮的甜, 索晒所有肉類的香, 再撒上一把蔥花, 哇, 幾飽都好, 都要嘆下這碗粥, 為今晚的晚餐畫上句號。