2023-08-30 169 views
今日同好耐無見的中學朋友一聚,去左係佐敦附近的餐廳Monmono食lunch,一入去整間餐廳裝修統一藍色主題,包廂掛滿左畫,另一邊仲有架藍色老爺車做裝飾,好似去左間小型藝術館,極有格調,好適合打卡!今次我就叫左佢既set lunch ,而朋友就另外叫左其他菜式,set方面是餐湯主食連野飲,另外加98蚊就有A+B+C的額外前菜小食和甜品,因為很抵就也叫了和朋友share!首先前菜加了自家製面包,佢外脆內軟濃濃香草味,配合餐湯一齊食超正!另外朋友點了餐廳主題Monmono沙律,佢配的沙律汁和平時食開的很不同,酸甜清新值得一試!接住落來是2道主菜,分別係masala 咖喱慢煮牛面珠配鍋巴和朋友點的星巴海鮮意粉。牛面珠肉很嫩,配合香脆鍋巴,超夾好好味,而且份量足,性價比很高!朋友的意粉也很驚喜,喇沙的味道和意粉很夾,D蜆同青口粒粒肉都好肥美,食材用料都靚野!最後,到甜品時間,我選了Tiramisu,佢大概是我近年食過最好食的tiramisu,是傳統那種濕潤又不失層次,rum酒濃郁,又不失咖啡香的tiramisu !朋友點了的玄米茶奶凍也非常好味,其他茶的奶凍試得多,玄米茶真係未試過!來到發現原

朋友點了的玄米茶奶凍也非常好味,其他茶的奶凍試得多,玄米茶真係未試過!來到發現原來是奶凍配合玄米茶醬,清新茶香的醬配滑溜既奶凍,甜度剛剛好,食完無負擔!

因為甜品出色,所以我地再加碼,再點左個心太軟,佢一上菜來了粒好似白色珍珠既野,原來淋了藍色的熱糖漿上去,就會露出入面的朱古力心太軟,我和朋友當然瘋狂拍片打卡,除了賣相,味道也是很有水準!

整體所有菜式的味道都很好,而且set lunch 的性價比很高,聽員工說,meun還會定期推出新菜式,下次朋友聚會值得再試之選!
2023-08-26
Type of Meal