2021-09-08
晌香港主打食蕃茄主題的餐廳唔多,最近搵到間專食蕃茄,原來佢地個湯底係用六種蕃茄製成,味道係點真係要食過先知! 早幾日出名孝順的我帶埋媽咪出發去食蕃茄,我地點咗招牌蕃茄濃湯意粉,加$20可以以抵食價加多四款食物,揀咗炸雞翼、肥牛、雞軟骨餃子和鮮冬菇,挺豐富的;另外想有啲飯落肚,叫咗咖哩牛扒自家蕃茄焗薑飯;飲品叫咗四季春奶蓋和熱金桔檸檬晶球。 原本媽咪都驚啲蕃茄會唔會太酸,結果係...唔會呀!少少酸帶上甜味,好醒胃呀!蕃茄可以配上的食材實在太多啦,四款食材都好好味,我比較喜歡雞軟骨餃子,咬落去脆脆的,口感不錯! 咖哩牛扒自家蕃茄焗薑飯的咖哩與蕃茄完全無違和感,咖哩甜甜地焗起香氣四溢,牛扒焗完出嚟剛剛好,薑味略嫌不夠多,依個飯啱晒重口味的朋友! 四季春奶蓋係店員推介,奶蓋以3.6牛乳製成,清新的四季春茶加上濃郁的奶蓋,回味無窮! 媽咪試咗熱金桔檸檬晶球,以薄荷葉、桔仔和檸檬製成,味道酸酸甜甜,清新怡人,夏天飲消暑一流!