2019-04-07 526 views
灣仔新鴻基中心附近也有很多餐廳,而大厦內不行出去,餐廳又不算太多,嗰日就選擇了這間。位就像一般日本拉麵館,枱細而位密,香港人都習慣了,尤其午飯時間趕,都不太計較。我一直都對拉麵館的價格好有保留,一般的湯所謂的濃對我來說只是鹹。這間睇餐牌的蕃茄豚骨湯好似好正,就此決定,加上之前去了旺角另一拉麵館食左塊好好味又厚又大塊的豬肉,所以我又加了$25叫了個豚角煮。這個蕃茄濃湯豚角煮的確值得讚,真正有濃湯感覺,不鹹,恰到好處,有好多蕃茄,薯仔都煲到溶,好夠味,我係成碗飲晒啲湯😋半隻糖蛋亦入味和吸引,豚肉類似豬頸肉,好滑,亦幾多塊。不是一般叉燒,份量較多味道較好。讚😊 麵則只屬一般。因之前在旺角某間餐廳食過塊好正好厚豬肉,所以特別加了$25要了個豚角煮,無那旺角另一間我寫了食評那間煎得香口,那間是超水準,這塊中規中矩,有幾條菜墊底當沙律食。總括一句,蕃茄豚肉湯推介,因豚肉份量和味道都頗好,那塊$25只屬一般的豚角煮我就不推介另加了。

蕃茄豚骨拉麵

豚角煑

2019-04-03
$124 (Lunch)
蕃茄豚骨拉麵
豚角煑