2011-11-25
最近,我經過 IFC <McCafe> ,見到有好可愛嘅薑餅人咖啡賣,仲見到薑餅人蛋糕呀! 搵個星期六走嚟試吓! 我專登唔去上環信德分店,因為,星期六好多人會喺 M 記 / McCafe 食早餐!然後搭船去澳門!多人到呢...真係怕怕!就算我一個人,星期六走到 IFC分店,不論 M 記 / McCafe 都好易搵位!薑餅人咖啡 $25 ( 只有中杯裝 )等上大約 5 分鐘,期間,我偷看女店員點樣整出薑餅人咖啡?!其實,倒入咖啡後,用一個薑餅人圖案板,再喺面頭灑上朱古力粉,完成! 她還用一餐紙圍繞杯邊隔熱!相當貼心! 奶泡部分唔算厚,薑味較薄弱!好熱! 有燙口感!味道算 OK!烤雞肉碎蛋包 ( +$10 全份 )既然+$8 得半份,我不妨俾多 $2,比較划算!除了雞肉及碎蛋之外,仲有洋蔥,幾好食!加上包身烘熱過,更香口!食完成份早餐,真係好飽!不過,快餐店早餐盛惠 $35,又唔係咁抵食!茶餐廳以相等價錢,份量豐富得多!
等上大約 5 分鐘,期間,我偷看女店員點樣整出薑餅人咖啡?!其實,倒入咖啡後,用一個薑餅人圖案板,再喺面頭灑上朱古力粉,完成! 她還用一餐紙圍繞杯邊隔熱!相當貼心! 奶泡部分唔算厚,薑味較薄弱!好熱! 有燙口感!味道算 OK! 烤雞肉碎蛋包 ( +$10 全份 )
既然+$8 得半份,我不妨俾多 $2,比較划算!
除了雞肉及碎蛋之外,仲有洋蔥,幾好食!加上包身烘熱過,更香口! 食完成份早餐,真係好飽!不過,快餐店早餐盛惠 $35,又唔係咁抵食!茶餐廳以相等價錢,份量豐富得多!