2019-12-16 452 views
一行三人去尖東開工,想緊食什麼做中午。未想到之際,有人話去"藍哥"食魚蛋先。我哋就去左舊"林昌記"食,現家佢地改左名叫"林昌記  藍哥"。和以前多咗油畫去到"藍哥",睇見他們多左食物,所以我哋決定做小食做中午。第一款當然係魚蛋,我哋叫左"鴛鴦""鴛鴦"就一半咖哩一半原味白魚蛋白魚蛋和以前一樣,有魚味,和一般唔同,不是粉蛋。而他們的咖哩不會令到魚蛋超咸。第二款係上次冇食的"海鮮燒賣"的確和出面普通燒賣唔同,首先唔係粉頭,而且食到細細粒的,,問一問店員,原來係八爪魚粒。配合他們自家醬油和香辣油,提升了鮮味之後食的係他們新張開張的食品,第三和第四款係"蝦子醬炒麵"和:蝦子醬炒腸粉",兩款食物係利用他們的新醬料"蝦子醬"制作的。"蝦子醬炒腸粉"入面有牙菜仔,令到整個口感有一點爽口。而且蝦子醬有少少辣味,非常野味。"蝦子醬炒麵"有少少似豉油王炒麵,但因為蝦子醬的關係,野味十足。最後一款要等一點時間,那就是新的"黃金棗"。"黃金棗"其實係"海鮮燒賣"的變種,不過由燒賣皮變成腐皮。原來要經過2種油温去炸,所以要等比較長的時間。表面的腐皮炸到香脆,再加上千島醬,一流美食。

和以前多咗油畫

去到"藍哥",睇見他們多左食物,所以我哋決定做小食做中午。
第一款當然係魚蛋,我哋叫左"鴛鴦"
"鴛鴦"就一半咖哩一半原味白魚蛋
鴛鴦
白魚蛋和以前一樣,有魚味,和一般唔同,不是粉蛋。
而他們的咖哩不會令到魚蛋超咸。
咖啡魚蛋

第二款係上次冇食的"海鮮燒賣"
海鮮燒賣
配合他們自家醬油和香辣油,提升了鮮味
海鮮燒賣

之後食的係他們新張開張的食品,
蝦子醬炒腸粉
蝦子醬炒麵
最後一款要等一點時間,那就是新的"黃金棗"。
海鮮棗

"黃金棗"其實係"海鮮燒賣"的變種,不過由燒賣皮變成腐皮。
海鮮燒賣
Other Info. : 唯一唔好,就是他們只提供外賣,沒有堂食 舖前一多人,就冇位站食 不過聽職員講,遲些有WHATSAPP落單,可以落單之後來拿
2019-12-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Lunch)
鴛鴦
蝦子醬炒腸粉
蝦子醬炒麵
海鮮棗
  • 蝦子醬炒麵,蝦子醬炒腸粉,海鮮燒賣,黃金棗