2018-01-27 531 views
星期六晚上,近近地懶得出街就留返喺粉嶺食飯。我話想食西餐,同行友人就提議不如食我地食過好幾次嘅聯和墟西餐啦!呢間西餐廳環境優雅、服務細心、價錢大眾化、食物質素非常好,可以話係性價比超高㗎!如果唔係我地都唔會食過返尋味一次又一次啦!餐廳細細,但明顯經過悉心裝潢,環境優美,配樂亦好好聽,適合情侶、夫婦、甚至朋友同家庭聚會㗎!我地兩個都叫set dinner,好足料㗎,有齊餐湯、甜品、餐飲,都係$178 (同行友人嘅鴨肉闊條麵)、$268 (我叫嘅安格斯肉眼扒)!Set dinner 今晚serve 南瓜忌廉湯,湯夠熱(連個碗都係熱過先用嚟裝湯,好細心!),南瓜味香濃,湯嘅質地又夠滑,唔會太奶太cream,因為同行友人好怕奶味重嘅湯,但佢都覺得好好飲!另外全晚亮點係一個廚師推介嘅紐西蘭托托蜆,餐廳職員話係用牛油加白酒煮,同行友人係「蜆怪」,一聽職員介紹就心動即order!一上菜,見到8大隻托托蜆先$138,真係覺得抵食到彈起!香草牛油白酒味煮嘅托托蜆,每隻半隻手掌咁大隻,新鮮又彈牙,好味到連汁都撈埋!同行友人更不停用餐廳贈送嘅餐前麵包點汁!(sorry 唔記得影麵包,都好食㗎!仲俾足牛油、橄
星期六晚上,近近地懶得出街就留返喺粉嶺食飯

南瓜忌廉湯

同行友人更不停用餐廳贈送嘅餐前麵包點汁!(sorry 唔記得影麵包,都好食㗎!仲俾足牛油、橄欖油、意大利醋)
紐西蘭托托蜆

同行友人嘅鴨肉闊條麵製作精美,一睇就令人嘩一聲!鴨肉唔會靭、唔會柴皮,但蕃茄汁做到酸甜剛剛好,粉量亦好大份,同行友人食唔晒,結果share 左1/3俾我!
如果個闊條麵可以係自家handmade,咁成個dish 就更加不得了喇!
不過$178 一個set 有呢個水準,已經可以媲美好多大酒店!
鴨肉寬條麵

牛扒炭燒味十足,七成熟剛剛好,唔會太熟而且又keep到有啲紅肉,仲有其他餐廳少見嘅蒜頭蓉做伴,兩樣加埋簡直係絶配,比傳統嘅芥辣更好。分量十足,唔會太飽啱啱好。配菜有grill過嘅甜椒、蒜蓉、薯仔、秋葵,每樣都好好食,誠意十足!

安格斯肉眼扒

甜品係芒果mousse cake,呢間餐廳嘅甜品每次都唔會令人失望,今次就算我地兩個都唔係芒果嘅粉絲都覺得好食,芒果酸甜適中,件cake 嘅甜度剛剛好,食落仲有陣清甜嘅奶油味,配埋即磨咖啡又係一個享受!如果你想試其他甜品,可以選擇upgrade 上 tiramisu、焦糖燉蛋或紅莓汁雲呢拿雪糕,有足夠option俾你慢慢揀!

即磨咖啡看似普通,但用心製作的確不一樣,就連簡單如咖啡奶好多餐廳都唔會放心思,但這裏會記得把奶加熱
,這樣加到咖啡裏咖啡才不會變冷,喝起來更好味,最後享受這一口咖啡晚飯變得完美。

今天晚飯很完美,在粉嶺這種看似美食沙漠的地方,能找到一間有水準的餐廳的確不易,更難得的是一直以來吃過幾次,都能保持水平,餐廳經營者的堅持與心思
的確值得嘉許及支持。最後都想稱讚一下服務,雖然看得出年輕的服務員弟弟是新人,但也看得出餐廳有特別train過,動作雖然生疏,但看得出是訓練過後的安排。希望繼續努力為粉嶺地區食客提供一個高水平的用膳地方
南瓜忌廉湯
紐西蘭托托蜆