2018-08-25
一年一度公司請食buffet, 會計小姐見到有電視框(discount ), 今年就試下食洲際酒店嘅buffet。始終係酒店大堂都好寬敞, 但坐低咗一張長枱之後, 啲凳好大張, 櫈貼櫈出入攞嘢食都好唔方便, 每次都要唔該借借, 唔太方便。野食方面,種類唔算多, 但樣樣都叫ok, 由於種類唔多每一個counter都要大排長龍, 我就唔係太鍾意。 明明想食放喺度嘅壽司, 但啲人排緊刺身, 阻住攞嘢,唔排隊又唔好意思, 擺位方面有啲問題。唯一讚嘅就係佢啲餐飲服務, 你坐低就有一杯welcome drink, 可以揀橙汁/紅莓汁/奇異果汁, 我就穩穩陣陣揀咗橙汁, 裏面都有好多果肉, 唔似果汁先生, 似鲜搾。長腳蟹都鮮味, 不過好幼身, 冇乜心機食。 羊肉咖哩都偏辣, 點印度薄餅一流。 Parma ham襯球狀嘅哈密瓜 ,視覺上都幾特別。呢個灌湯餃都幾出色, 皮薄餡靚, 上湯鮮甜,飲咗落去都唔口渴。呢個意粉都係推介之一, 呢位大師傅煮意粉一絲不苟, 除咗煮得好食之外,佢仲好用心咁幫你擺盤 , 睇佢用心去放意粉,都係想你食得開心 。 睇佢煮嘢同擺意粉都係重點之一,同場仲有個外國人 煮意粉, 但上
呢個意粉都係推介之一, 呢位大師傅煮意粉一絲不苟, 除咗煮得好食之外,佢仲好用心咁幫你擺盤 , 睇佢用心去放意粉,都係想你食得開心 。 睇佢煮嘢同擺意粉都係重點之一,同場仲有個外國人 煮意粉, 但上碟後立見高低, 大家記得搵番同聲同氣嘅香港人煮意粉。
甜品只能夠話佢擺得好吸引, 味道都係好一般, 我反而欣賞佢個蝴蝶酥, 整得好鬆化同埋唔太甜。
臨尾仲有一杯餐飲, 橙汁都未飲完,仲有杯水, 真係飲唔落 。同事教落叫熱檸蜜, 起碼樽蜜糖可以拎走。
整體而言, 我覺得食物一般, 種類唔多, 經常要排隊, 真係到此一遊。
後記: 酒店嘅廁所隔數少得可憐, 得兩隔, 剛巧有人辩大事, 臭氣熏天, 原本排隊嘅女士紛紛逃離現場, 話曬都係五星級酒店,希望酒店加以改善。