2017-05-23
今日係5201314,平淡之中找一些特別日期,同男朋友慶祝一下。揀左一間登龍街嘅樓上韓國菜,可能新開張關係,無其他韓國餐廳咁多人咁嘈,而且有畫作佈置,幾有藝術氣氛,靜靜地好適合今晚二人世界嘅氣氛。呢度個女店員係韓國可愛少女,打開menu見到中英對照嘅菜單,但明顯中文係由英翻譯而黎,部分中譯名唔太準確,顯示出老闆應該係韓國人,嘢食會幾地道吧。不過大部分食物都有字無相,令人難以想像菜式係點樣,建議圖文並茂方便點菜。覆盆子酒$120: 慶祝當然要有酒啦,呢支酒24%的酒濃度,酒香濃而醇,有啲似紅酒,但fruity好多,好嘢黎架,兩個人都飲唔晒,拎返屋企再繼續。小泡菜炒豬肉包$88: 一不留神,原來呢個係炸嘅,英文係有寫,炸得都幾香口又幾熱氣咁,脆脆的,但無咩油膩感,裡面係辣豬肉、泡菜、芝士,感覺有d似pizza咁,不過係以炸皮夾住,仲可以點沙律醬食,味道豐富。午餐肉乳酪蛋卷$128: 又係翻譯有啲問題,其實係芝士唔係乳酪,呢件嘢八九成係蛋,夾雜蔥、洋蔥,加上惹味嘅韓國午餐肉,同滿滿嘅醬汁,好滋味,有啲似食緊漢堡,好有飽足感。泡菜炒飯$128: 紅通通濕潤的泡菜炒飯,加上一隻特大太陽蛋,賣相好
泡菜炒飯$128: 紅通通濕潤的泡菜炒飯,加上一隻特大太陽蛋,賣相好靚,將蛋、紫菜、蔥花同飯攪拌,更有韓式風味,炒飯辣度比想像中高,幾有刺激感,味道亦濃香,好彩有樽水喺枱standby,食辣都唔怕。
菜包肉$228: 仲有最靚嘅豬腩肉....呢隻五花腩真係好肥美呢,充滿油脂香味,但超過50%甚至去到80%係肥肉令到唔再年輕嘅我吃不消,只好放棄咬開肥肉部分。配料有生菜同娃娃菜,原來娃娃菜都可以生食,好爽脆,呢隻係靚貨唔似我地平時買嘅有黑點,另仲有麵豉醬、紅蘿蔔、青瓜、醃蘿蔔,同肉包埋一齊食,正宗韓國味道!