2022-11-09
尖沙咀有唔少下午茶選擇🫖如果想揀間特別啲,唔係千篇一律嘅英式三層塔❓位於K11 Art Mall嘅「ATUM Restaurant 」就啱哂你💕餐廳將菜式融入藝術之中,創造出震撼視覺👀及味覺👅嘅餐飲體驗🤟🏻.🫖Afternoon Tea Set💰$458 for 2.有別於英式三層塔,餐廳將24件甜鹹點整齊放於白色大理石上✨顏色七彩繽紛嘅點心非常奪目,有幾分似畫家嘅調色盤般🎨點心全部都係當日時令款式,甚至每檯款式都有不同,為食客帶來神秘感😆.🔸鹹點有三文魚忌廉芝士卷、蟹肉撻、鵝肝慕絲脆餅、蕃茄水牛芝士包、吞拿魚沙律脆餅等💕比較鍾意嘅有蟹肉撻,蟹肉鮮甜,脆撻好有口感🦀鵝肝慕絲脆餅裡鵝肝味非常香濃,放上少許柚子醬將味道昇華😚三文魚忌廉芝士卷嘅煙熏味與芝士非常夾👍🏻.🔸甜點有紫薯撻、柚子撻、朱古力撻、檸檬撻、泡芙、馬卡龍等,即使減肥但見到咁精緻嘅賣相唔會忍到口😂紫薯撻上有食用花襯托,就如小盆栽一樣🪴泡芙有綠茶及百香果味,外脆內軟😋撻類之中最愛檸檬撻,脆身之餘內餡幼滑,酸甜味道非常清新😚.🔸英式鬆餅食下午茶又點少得鬆餅🤣鬆餅好重牛油香,口感鬆化👍🏻提供忌廉及果醬,忌廉做得好輕盈,狂落感覺上都好
🫖Afternoon Tea Set
💰$458 for 2
🔸鹹點
🔸甜點
🔸英式鬆餅
食下午茶又點少得鬆餅🤣鬆餅好重牛油香,口感鬆化👍🏻提供忌廉及果醬,忌廉做得好輕盈,狂落感覺上都好似冇咁邪惡🤪
☕️Americano
🍵蘋果薑粒茶
清新蘋果甜香,加上薑粒微辛,飲完個人暖笠笠☺️食咗咁多甜野,最啱飲杯茶解膩😙
除咗下午茶,額外叫咗份主菜試試🤓
🍴燒八爪魚·墨汁脆片·烤土豆粒
💰$208
八爪魚即使燒過後都非常軟身,肉質爽口彈牙,充滿鮮味🐙大大條啖啖肉😆底下嘅烤土豆粒亦非常香口😋
落地大玻璃下,陽光透射於座位☀️感覺非常寫意休閒😌喺呢個氛圍下,品嚐如藝術品般嘅下午茶,好好享受屬於自己嘅午後時光🥰