2022-11-03 402 views
好有趣又好有驚喜,喺蘇豪區搵間新派西餐廳絕對唔難,但要搵間新派中菜就真係唔易,今日遇上嘅「口利福」絕對係不二之選。一入門口,就見到一條金碧輝煌嘅樓梯直落地牢,樓梯牆壁全部都係金色招財貓,落到地牢,主色調係棗紅色為主,座位用紅絲絨感覺高貴,天花全用鏡,吊燈加埋倒影,就好似一個個白燈籠掛滿天空,既新潮又華麗😄大部分serving staff 唔係外籍人士就係ABC樣子,喺呢度食中菜,果然好有新派味道😅。餐牌好簡單只有兩頁紙,雖然唔係好似中式酒樓咁多選擇,但基本上由前菜小吃、海鮮肉食以至粉麵飯甜品樣樣都有,咁時尚環境我相信大部分顧客不在乎食物種類多與少,反而會喺度三五知己食飯飲酒傾計,所以餐廳嘅Wine Menu就成本書咁,幾多選擇😅。食物我就唔逐一介紹,廚房出品質數非常唔錯,真的很有驚喜,有啲菜式嘅烹調方法幾特別,睇得出係用心之作,值得回頭再試👍,以下係一啲照片及個人評分,可作參考😉,如有😍代表我個人最愛👌椒鹽金磚豆腐(5/5)潮式浸蜆(4/5)蝦多士x 大阪燒(5/5)😍煙燻脆皮三黃雞(5/5)😍炭火蜜汁黑豚叉燒(5/5)😍港式砂煲咖喱燴牛面珠(5/5)😍小炒黃(4/5)口利福XO醬芝麻

椒鹽金磚豆腐(5/5)
潮式浸蜆(4/5)
蝦多士x 大阪燒(5/5)😍
煙燻脆皮三黃雞(5/5)😍

炭火蜜汁黑豚叉燒(5/5)😍
港式砂煲咖喱燴牛面珠(5/5)😍
小炒黃(4/5)
口利福XO醬芝麻炒腸粉(5/5)

蝦子蔥油撈麵(5/5)😍
班蘭花生醬西多士(4/5)
豆腐雪葩配龍眼刨冰、紅棗&杞子(5/5)😍
口利福麻雀仔(送)(3/5)

2022-10-30
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday