2021-11-14
👨👩👧👦蘭桂坊親子餐廳,可以帶埋小朋友去蒲嘅酒吧👨👩👧👦😂 A Kids-friendly Pub @ministryofmussels 🍻同friend 子們慶生,同行有個BB小王子🤴🏻,所以揀咗呢一間親子餐廳。餐廳位於蘭桂坊,非常就腳。🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈餐廳嘅設計係西式酒吧風格,有酒吧台同埋之前好heat嘅電子beer pong 枱。啱晒童心未泯嘅大朋友😆門口附近設有小型兒童玩樂區。每位小朋友黎到可以得到一個橙色嘅氣球🎈作為welcome gift。另外,餐廳亦提供顏色筆同畫紙俾小朋友填顏色,咁樣大朋友聚會嘅時候,小公主小王子們都可以有佢哋自己嘅fun time🥳除此之外,餐廳有多部大mon電視,切合返鍾意睇波嘅大朋友需求⚽️🏃🏼呢度可以話大小朋友都可以搵到各自各嘅精彩🤟🏻🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾=== classic french white wine mussels paired with toasted french banquette ===呢度有多款嘅青口菜式可以揀,可以揀唔同嘅青口湯底,例如龍蝦湯湯底、泰式冬陰功湯底、泰式青咖喱湯底、星加坡喇沙湯
🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈
呢度可以話大小朋友都可以搵到各自各嘅精彩🤟🏻
🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾🍾
呢度有多款嘅青口菜式可以揀,可以揀唔同嘅青口湯底,例如龍蝦湯湯底、泰式冬陰功湯底、泰式青咖喱湯底、星加坡喇沙湯底等等,切合各人嘅口味同心情😍
我哋就揀咗傳統嘅白酒湯底。湯底清甜同埋creamy,有濃厚嘅忌廉味,好啱沾麵包食。
配包都有好多種類揀,例如法包、炸饅頭同埋薯條。我哋揀嘅法包,新鮮焗起,外脆內軟,配合埋白酒忌廉湯底,確係正😋好食到想encore法包🤣如果法包可以無限refill就好啦🤤🤪
青口新鮮,係紅肉青口,甘味濃,份量都算大份👍🏻
===Baby Back Ribs🐷===
LadyB 最鍾意食BBQ Baby Back Ribs, 所以去邊都會點呢款菜式。
呢度嘅烤豬肋做得到肉質內稔外脆,帶有炭烤味,而BBQ汁份量恰到好處,唔會過多,亦都唔會過少,最重要嘅係BBQ汁同啲🐷肉能夠做到互相融合,確係難得嘅極品之選👍🏻
而且呢度份量大,我哋嗌咗半份,等同其他地方嘅一份😆
===🦐Laksa Linguine with grilled king prawn🦐🍝===
呢款意粉creamy 得嚟好辣好惹味,係刺激味蕾之選🌶😍😋
意粉做到Al Dente, 老虎蝦大隻同埋新鮮,整體嚟講係冇🉐️彈👍🏻🌶,一次過🈵️足曬3個願望:辣、海鮮,同埋意粉😆
===Mini spaghetti bolognese👶🏻🍝===
話說我哋嘅小王子係一個非常專一嘅小朋友,只鍾情蕃茄🍅😆所以我哋特登嗌咗個BB肉醬意粉俾佢。小王子平時非常口叼有要求,唔鍾意食嘅佢都唔會食。今次佢竟然食咗一大碟意粉,可見呢度嘅肉醬意粉非常美味,能夠得到小王子嘅認證💯🈵💮
===Spread Your Wings and Fry🧚🏻♀️===
呢款炸雞翼干身、辣、脆、香口,配埋甘筍同埋西芹,係好啱送酒嘅小食。如果可以配搭埋檸檬芝士醬,會更完美🙃
===🔥🍫Flaming chocolate lava cake 🍫🔥===
慶生梗係要有啲火旺下佢~呢款流心朱古力蛋糕嘅特別之處就係食之前,待應會淋啲酒上去,然後點燃佢💥 好有慶生嘅氣氛🥳小王子都睇到眼仔碌碌☺️
經酒燒過嘅流心朱古力蛋糕,提升左成個蛋糕味道嘅層次,非常滿足同特別😋
(溫馨提示:淋酒上蛋糕前,記得將雪糕放埋另外一邊,咁樣啲雪糕就唔會咁快融。我哋今次真係冇做到呢個步驟,所以嗰碟雪糕係食蛋糕嘅時候已經融咗一半😅)
呢餐「媽媽不可以獨自去偷歡慶生晚宴」係🎶Happy Birthday To You🎶歌聲中完滿結束☺️🙌🏻
(後話:可能係美式pub style, d 侍應都好carefree,負責我張枱嘅待應直情專注睇波,而睇唔到我哋招喚佢😆另外,可能少人要求係蛋糕碟度寫慶生嘅字,上碟時,其中一個碟上嘅字俾雪糕碗成個搭住,破壞左成個display ~ 服務水平有待改善啦)
🎖食完評分🎖
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️