2024-01-27
📍椈 (中環)中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖==============================居酒屋位於蘭桂坊其中一條小路入面,旺中帶靜,附近都係一d小店唔係酒吧,價錢以蘭桂坊來講算係非常抵食,非常適合約埋朋友一齊食野傾計😜==============================1️⃣煙三文魚沙律🥗沙律味道清新,煙三文魚非常新鮮2️⃣炸物拼盤🍗炸雞粒雞粒表皮香脆保留大量肉汁咬開肉質嫩滑,配上少許鹽一起吃非常好味炸豆腐豆腐表面炸到酥脆入面仍然非常嫩滑,配上鹽一同吃味道不錯3️⃣明太子雞翼🐣雞翼外皮香脆明太子餡料讓在雞翼中間,咬開雞翼非常多肉汁配上明太子非常好味4️⃣日本岩手雞皮雞皮預先去掉過多的雞油,雞皮燒到十分香脆5️⃣日本雞心雞心非常新鮮,簡單用少許鹽做調味已經非常好味6️⃣雞軟骨串雞軟骨已去掉過多油脂,配上少許鹽,燒至香脆,味道很好7️⃣串燒冬菇🍄冬菇燒熟後在塗上醬油外脆內軟非常好味8️⃣串燒秋葵秋葵稍為燒過之後灑上鹽開仍然有隨口的感覺9️⃣燒年糕串🌟這款年糕是非常推介一定要試,年糕外皮非常香脆,配上微甜的醬油咬開年糕會食到外面鹹入邊甜,而糯米味非常香濃🔟三文魚櫻花蝦炒飯🐠炒飯材料豐富有很多三文
中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖
1️⃣煙三文魚沙律🥗
沙律味道清新,煙三文魚非常新鮮
2️⃣炸物拼盤🍗
炸雞粒
炸豆腐
豆腐表面炸到酥脆入面仍然非常嫩滑,配上鹽一同吃味道不錯
3️⃣明太子雞翼🐣
4️⃣日本岩手雞皮
雞皮預先去掉過多的雞油,雞皮燒到十分香脆
5️⃣日本雞心
雞心非常新鮮,簡單用少許鹽做調味已經非常好味
6️⃣雞軟骨串
雞軟骨已去掉過多油脂,配上少許鹽,燒至香脆,味道很好
7️⃣串燒冬菇🍄
冬菇燒熟後在塗上醬油外脆內軟非常好味
8️⃣串燒秋葵
秋葵稍為燒過之後灑上鹽開仍然有隨口的感覺
9️⃣燒年糕串🌟
🔟三文魚櫻花蝦炒飯🐠
炒飯材料豐富有很多三文魚以及櫻花蝦,調味非常恰當很好味
1️⃣1️⃣最中餅雪糕🍧
雪糕配上日式紅豆味道非常夾,再加上威化餅一同吃是非常完美的甜品
1️⃣2️⃣青蘋果梳打🍹
青蘋果味道濃烈,但不會太甜,配上炸物一齊吃非常適合
1️⃣3️⃣荔枝梳打🍹
荔枝味道同樣濃烈,亦都不會太甜