2019-06-25 46 views
今日咁啱去中環搵個朋友,經過蘭桂坊,見到想試好耐嘅cafe siam,就一於去試吓佢嘅晚餐。貫徹蘭桂芳特色,環境比較昏暗!一坐低侍應就拎咗碟蝦片過來,好香口!Cafe siam 喺一樓上面,裝修有東南亞風格,座位亦都十分寬敞。食物方面首先我哋叫咗一個炸軟殻蟹沙律,佢嘅沙律份量都幾大而且味道清新,係一個好開胃嘅前菜。主菜方面我哋分別叫咗一個糖醋豬仔骨,甜甜酸酸咁,豬仔骨亦都炆得好入味,平時鍾意食京都骨嘅人不容錯過。之後我哋亦都叫咗一個蝦頭膏海鮮炒飯,呢個海鮮炒飯用料十足而且蝦頭膏好香,簡直係絕配。而一向鍾意食椰苗既我就叫左一個蒜香椒絲炒椰苗,佢用咗泰式嘅香料加埋蒜同椒絲,令人欲罷不能。食完咁多主菜梗係要食一食個甜品,我哋叫咗一個椰汁雪葩,椰汁味香濃而且軟滑食完一個都唔會濟。總括而言,cafe siam 好適合朋友聚會同埋約埋三兩知己一齊享受一頓豐富嘅晚餐。
貫徹蘭桂芳特色,環境比較昏暗!

一坐低侍應就拎咗碟蝦片過來,好香口!

2019-06-17
$300 (Dinner)