2011-02-13 33 views
110202 星期三 | 年三十晚,屋企要收爐,出街食飯乾手淨腳,食完可以唔駛洗碗碟,仲可以跟住走去玩,一早有預謀,已電話訂座,揀選王家沙,因為這裡比較適合小家庭來開餐,是晚得爸、媽和我三人行,6點半來到便即時被安排入座了。滿以為新年期間,會有些特別的菜式應吓節,但點菜單依舊平日模樣,只是個餐前小食,由花生 ($10) 轉了做紅棗 ($15),紅當當,算係應吓節啩,隨便揀選幾道菜,有些試過,有些未試過,總共點了5樣嘢,都咪話唔豐富。首先嚟個招牌蟹粉小籠包 ($48),之前食過覺得唔錯,所以今回又再要,依樣皮薄餡料多,有豐富肉汁,味道保持水準,不過仍然覺得個摺口位厚咗啲囉。鮮拆蟹粉扒荳苗 ($148),嘩,好多蟹粉喔,紅紅綠綠,賣相唔錯,荳苗亦煮得不過火,腍得嚟仍保持著鮮綠色,不過鹹咗啲嚕。無錫脆鱔 ($58),第一次食,覺得幾得意,鱔肉炸得鬆脆無比,加上蘸滿了甜甜酸酸的糖醋醬,香口好食,但係無咗鱔肉的質感了。宋嫂魚羹 ($34x2),這個也是第一次食,$34一碗都幾貴,所以只係要了兩碗3人分享,材料都幾豐富,有魚肉、冬菇、筍絲、薑絲、火腿茸和蛋花等,味道唔錯,如果要自己整都幾花功夫喔。

餐前小食紅棗
招牌蟹粉小籠包 ($48)
鮮拆蟹粉扒荳苗 ($148),嘩,好多蟹粉喔
鮮拆蟹粉扒荳苗 ($148)
,但係無咗鱔肉的質感了。
無錫脆鱔 ($58)
宋嫂魚羹 ($34一碗)
最後來的京蔥爆羊肉(配薄餅) ($68),之前都食過一次,OK唔錯嘅,羊肉炒得夠腍,很入味,但得四塊薄餅唔夠包
,所以剩番啲京蔥羊肉要空口食,就覺得都幾鹹
,要食番啲紅棗調和一吓至得。
京蔥爆羊肉(配薄餅) ($68)
這個虎年最後的晚餐,帶有少許新鮮感,款式不多卻非常之飽肚
,食完飯要去花市打個轉、散吓步,幫助吓消化至得了

2011-02-02
$153 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year