2013-03-02 102 views
自從老婆吃過外母外賣回來的蛇羹同糯米飯後, 不定時就喊著要吃.今天, 就去吃吧.星期六晚上六時左右, 店內人客滿滿的擠得水洩不通. 勉強係角落搵到位坐.坐底咗下一步當然就係叫嘢食, 心中一早已經有答案.先嚟一碗蛇羹 (大) $60, 跟住加個生炒臘味糯米飯 $15, 最後要多碟椒鹽蛇碌 $120蛇羹, 不消數秒就有得食, auntie 亦都很識做, 主動攞多隻碗仔比我哋 share.而且枱面啲薄脆無哂, 拿拿林又即刻加番滿, 一讚.講番碗蛇羹, 用料十分充足, 蛇肉多又大舊, 而且唔會過稠過稀. Very Good.生炒臘味糯米飯, 今次(相比外母外賣那一碗)就失手了一點,就是炒燶了少少, 有丁丁黑色的焦, 但味道沒有影響, 一樣好味道.臘味料足, 糯米乾身煙韌, 最重要坊間已經好少有生炒了.椒鹽蛇碌, 總共有八件, 每件都大大舊.這是第一次食蛇肉 (除了蛇羹內的蛇肉), 口感好特別, 蛇肉肉質好煙韌, 好有咬口 (但並不是鞋), 唔痴牙.感覺好似食緊椒鹽豬扒, 但絕對不是豬肉的那種鬆軟口感.另外, 每件蛇碌都有一排排的蛇骨, 幼幼的 (好似食緊鯇魚腩啲魚骨咁樣).其次有兩三件會有類似
今天, 就去吃吧.

坐底咗下一步當然就係叫嘢食, 心中一早已經有答案.
而且枱面啲薄脆無哂, 拿拿林又即刻加番滿, 一讚.
生炒臘味糯米飯, 今次(相比外母外賣那一碗)就失手了一點,
臘味料足, 糯米乾身煙韌, 最重要坊間已經好少有生炒了.
椒鹽蛇碌, 總共有八件, 每件都大大舊.
這是第一次食蛇肉 (除了蛇羹內的蛇肉), 口感好特別,
蛇肉肉質好煙韌, 好有咬口 (但並不是鞋), 唔痴牙.
感覺好似食緊椒鹽豬扒, 但絕對不是豬肉的那種鬆軟口感.
其次有兩三件會有類似食田雞胸的背脊骨.
總括嚟講, 蛇肉係一種頗特別的肉質, 同平時食開的其他肉類並唔似.

埋單 $195, 雖然倆口子只吃了三款嘢, 但十分滿足.
2013-02-23
$97.5 (Dinner)