2018-08-06 27 views
有個朋友在將軍澳做開兼職, 佢系蛋控, 早就Mark左呢間餐廳想試試,呢次就約了我半熟旋風蛋想必是必叫了吧! 店內有提供很多種汁, 有紅酒汁、味噌南瓜汁、洋蔥蘑菇汁、菠菜奶油和咖喱。我們覺得味噌南瓜汁、洋蔥蘑菇汁、菠菜奶油這三種比較特別, 其他餐廳好少見,於是分別試了這三種, 配菜則是炸蝦,煙三文魚和雞肉先說說這旋風蛋,蛋黃和牛油味道濃郁,飯微暖,能夠避免半熟的旋風蛋被烘熟。飯內伴有飯素,配起來食很香味噌南瓜汁味噌味比較突出,南瓜的甜味就稍弱,個人認為冇咁夾, 反而炸蝦有驚喜, 炸到金脆可口, 蝦肉新鮮肉質爽口.菠菜奶油不過不失, 對比起三種醬最為淡味, 但三文魚咸香十足,油脂豐富,我同朋友大讚!洋蔥蘑菇汁可話系最為出色, 野菌分量不多,雞肉應該系雞髀肉或者雞扒,非常嫩滑!同蘑菇汁好夾, 送飯也一流!最後有多個甜品和沙律, 沙律是蟹子蟹肉沙律, 好大碗!唔好以為全部系蟹肉,其實有大半系蘿蔔絲,伴有蛋黃醬,清爽又不油膩!甜品是梳乎厘, 想食嘅朋友要早D落單,因為餐廳系即叫即整,大約需時30分鐘.梳乎厘質感中上, 未去到空氣感十足,但也十分鬆軟, 富有蛋香,已經很難得了!整體而言這次蛋之嘗

整體而言這次蛋之嘗試感覺良好! 有機會會帶屋企人也來試試!