2022-01-12
💕🇯🇵蛋味濃郁空氣感。人氣奇蹟梳乎厘💗🥞🍴 FLIPPER'S📍 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場6樓i.t blue blockFLIPPER'S可說是港島區我最喜愛❤️的梳乎厘🥞,可惜每次去都大排長龍🤮,短則半小時,長則兩小時。由於時間⏰寶貴 (唔餓得+要把握時間食好西😋),所以漸漸都好少去碰運氣了🎲🎯今日同友人去銅鑼灣食完晚飯,去左希慎廣場行街👭🏻。經過FLIPPER'S時,見到居然只有兩、三枱客人❗️雖然晚餐已食到好飽好飽好飽好飽🤰🏻,但餓左咁耐嘅甜品胃仲未開餐呢👉🏻👈🏻😛在好運氣❤️不用排隊+餐廳咁啱有士多啤梨季🍓限定梳乎厘班戟的推波助瀾之下,感覺唔食真係對唔住自己🤪 毫不猶豫就坐低了🥰🥰一坐底,見到隔離枱d疏乎厘班戟🥞已流晒口水🤤由於班戟係即叫即做,在班戟成形、再加入發酵牛油🧈後,都仲要花2️⃣0️⃣分鐘慢慢在鐵板上低溫烤焗🍳,所以前後都大約等咗3️⃣0️⃣分鐘先有得食。不過為左美食係值得嘅,加上啱啱先食完飯,抖吓先再食甜品也是好🤪🤪一上碟未食已興奮❗️d士多啤梨🍓好大粒,仲要多到。。目測已最少10粒❗️我其中一樣欣賞FLIPPER'S嘅係,佢最多只會將士多啤梨切一半,唔似其他餐廳,一粒🍓會分開三、四
🍴 FLIPPER'S
一坐底,見到隔離枱d疏乎厘班戟🥞已流晒口水🤤
一上碟未食已興奮❗️d士多啤梨🍓好大粒,仲要多到。。目測已最少10粒❗️我其中一樣欣賞FLIPPER'S嘅係,佢最多只會將士多啤梨切一半,唔似其他餐廳,一粒🍓會分開三、四、五切😓 其實由廚房預備、切好🍓、到上碟,切得太細🤏粒嘅士多啤梨都已經氧化,變得乾巴巴,流失左大部分水果汁嘅甜味啦🥴🥴
FLIPPER'S即叫即整的製法,能保持到班戟🥞的新鮮和溫度,令班戟入口鬆軟,然後在嘴裏慢慢嚐出蛋香🥚,口感既實在卻又充滿空氣感。配上新鮮香甜又大粒的🍓🍓,更是微甜微酸、又帶幾分清新🤤👍🏻
另外,班戟仲可配凍生忌廉同士多啤梨雪葩🍨同吃,忌廉口感幼滑,而雪葩帶酸,加上有溫度的班戟,有冰火一同融化在嘴裏的感覺,絕對能吃出啖啖的幸福感🥰🥰
🐷🐷整體評價:
服務同食物能保持一貫高水準👍🏻👍🏻
班戟價格( $188/份) 實在稍高,但個人認為絕對值得❗️🤩
但要有心理準備,等候時間⏱會較長 (不論排隊等候入座或下單後等待食物🤭),太肚餓嘅話真係未必啱🥵🥵