2021-01-21 153 views
📍Quarry Bay📍樓下...冰室/ 茶餐廳/好多人細細同埋成長既回憶, 細個時候同屋企人會落樓食既既早餐, 同兒時現伴見完面玩樂完醫肚領計既地方, 中學lunch hour 時和同學食lunch 既 idea, 佢係我地熟悉同成長既一部分, 就算香港有咁多國家既菜式係食到溫到. 傳統地道既菜式始終取代唔到. 就好似條根咁😃😃新不如舊?.. . 📍瑞士汁雞脾 (王牌)💰HKD 30.00📌 7 / 10分我想講我覺得要用手揸住黎食😹😹 一大淡肉咁食真係好病快的🥲🥲😹🙈 不過呢個咁豪邁既動作屋企或者係伙信任既人面前做好喇🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙈🙈🙈 雞脾入味, 肉質算嫩, size係中等😃 雞脾一早「業」 住, 入哂味, 而且又係熱辣辣出哂煙, 溫度取勝呀👼🏻👼🏻有八角既味道, 撈飯一流👼🏻👼🏻 ( 甜豉油撈飯好好食🥲🥲)...📍 滑蛋差燒飯💰HKD 55.00📌 7/10 分呢碗飯份量好大, 差燒蛋上面淋左甜豉油, 師傅手勢唔錯😃, 蛋係大約7.5 至8成熟, 好嫩好juicy , 佢呢到應該有3隻蛋?有夠誇張, 岩我呢個蛋怪👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻有8至9片差燒, 係瘦差燒,差燒肉再嫩d就
📍Quarry Bay📍樓下
📍瑞士汁雞脾 (王牌)
💰HKD 30.00
📌 7 / 10分
📍 滑蛋差燒飯
💰HKD 55.00
📌 7/10 分
呢碗飯份量好大, 差燒蛋上面淋左甜豉油, 師傅手勢唔錯😃, 蛋係大約7.5 至8成熟, 好嫩好juicy , 佢呢到應該有3隻蛋?有夠誇張, 岩我呢個蛋怪👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻👼🏻有8至9片差燒, 係瘦差燒,差燒肉再嫩d就perfect , 份量好十足, 細食既話呢個飯係可以3個女仔share 😮😮😮😮重口味既我會自己落多d豉油😃😃😃🙇🏻‍♀️仲有蔥吊味🐭🐭🐭nom nom nom👼🏻
📍 芝士西蘭花
💰HKD40.00
📌 6.9 /10 分
哎呀😣😣佢做唔到拉絲效果! 佢係屬於淡芝士, 係帶有小小甜味個種😊😊😊 呢到應該有兩棵西蘭花咁多! 另外師傅有放栗米落去谷, 呢個需時會內小小, around 12分鐘, 佢唔會谷好內, texture 唔會係好淋好爛,有咬口! 菜如果谷太內會無哂維他命咖😜所以我都幾中意呢個菜, 感覺上健康多了😊