2013-09-23 264 views
2月16日, 早在幾年前於中環返工已經有留意到上環呢間以窩蛋牛肉煲仔飯馳名嘅永合成~ 不過礙於地點同時間不合關係幾次過門都食唔到… 估唔到今日新年流流誤打誤撞竟然有機會食到佢!::: 北菇雞飯 ::: $53因為想試蛋牛治多d, 所以放棄咗馳名嘅窩蛋牛肉煲仔飯改叫個一樣傳統嘅北菇雞飯~ 仲要加條潤腸先夠晒滿足! 雞件份量好多, 而且醃得夠入味嫩滑~ 北菇厚肉肥美, 仲吸收晒d雞汁精華~ 潤腸唔算油, 略嫌乾咗d, 不過就減少咗肥膩感~整體實在係唔錯唔錯~ 尤其係冬天食, 感覺更一流!::: 蛋牛治 ::: $28雖然放棄咗窩蛋牛肉飯, 但呢份蛋牛治亦絕對無令我地失望! 一份蛋牛治索價成卅蚊, 老實講真係幾貴… 不過食完都覺得抵比嘅~ 皆因佢個蛋牛餡真係豐厚兼煎得好好, 炒蛋同鹹牛肉均衡分佈, 蛋係半熟狀態勁嫩兼有蛋汁的! 最重要的是, 呢個蛋牛餡入面仲加入咗洋蔥, 令原本已經好讚嘅蛋牛餡料更添惹味~ 如果塊麵包可以再新鮮d厚身d就無得彈喇!::: 凍奶茶 ::: $16凍奶茶亦甚有水準~ 因為叫了少甜少冰, 平時茶餐廳都好難拿捏到適當嘅茶奶比例, 但呢度不論茶奶比例抑或甜度都做到要求~
::: 北菇雞飯 ::: $53
北菇雞飯 + 潤腸
::: 蛋牛治 ::: $28
蛋牛治
::: 凍奶茶 ::: $16
凍奶茶
凍奶茶亦甚有水準~ 因為叫了少甜少冰, 平時茶餐廳都好難拿捏到適當嘅茶奶比例, 但呢度不論茶奶比例抑或甜度都做到要求~ 讚!
估唔到一間外表平凡嘅茶餐廳, 可以臥虎藏龍整出咁多有水準嘅美食~ 唔怪之得新年流流都咁多人唔介意嚟茶記食下開年飯啦! 下次一定要再嚟試埋個窩蛋牛肉煲仔飯先得!

2013-02-16
$49 (Lunch)
凍奶茶
蛋牛治