2022-11-30 4832 views
今日又要去九展做嘢,平日多數去二樓食街醫肚,今日經同事介紹,上去四樓試咗間唔錯的西餐廳。四樓全層都是傢俬鋪,行到盡頭有餐廳,餐廳出面還有個過萬呎露天大平台,有兒童遊玩設施、桌椅、燒烤爐和洗手盤。原來逢星期五六日提供燒烤套餐和現場樂隊,bbq時還可使用商場洗手間,既方便又乾淨,非常吸引。言歸正傳,講番今日的午餐先。午餐晚餐其實都是同一餐牌,每個月更新,全都包前菜(是日餐湯+餐包+沙律)、主菜(有十項選擇)、甜品(雪糕或蛋糕)和飲品,價錢和樓下食街差不多,但就清靜舒服得多了。前菜今日是西洋菜湯、蒜蓉包和日式薯仔沙律。蒜蓉包香脆又有蒜香,食西餐飲中湯又ok喎,而且感覺上無咁肥又滋潤。主菜芥末籽燒汁牛肉焗飯($72)有很多片牛肉,嫩滑無筋。飯中有炒蛋和菇菌,有誠意。燒汁味道等同無加黑椒的黑椒汁,鹹鹹甜甜的,與牛肉很夾。新咖坡海鮮喇沙($75)有青口、中蝦和一些蝦仁、魷魚、青口仔組成的雜海鮮,還有豆卜和半隻熟蛋。麵條是「渗滲」:油麵加米粉。喇沙湯底有不少炸蒜,幾好味,唔太辣又不油膩。甜品主角出場了。可選雪糕或蛋糕。蛋糕每月都唔同,今日是:芝士oreo夾心凍餅紫薯蛋糕兩款我都有食,的確唔錯,香滑又

前菜
前菜

主菜
芥末籽燒汁牛肉焗飯($72)
有很多片牛肉,嫩滑無筋。
飯中有炒蛋和菇菌,有誠意。
燒汁味道等同無加黑椒的黑椒汁,鹹鹹甜甜的,與牛肉很夾。
芥末籽燒汁牛肉焗飯

新咖坡海鮮喇沙($75)
有青口、中蝦和一些蝦仁、魷魚、青口仔組成的雜海鮮,
還有豆卜和半隻熟蛋。
麵條是「渗滲」:油麵加米粉。
喇沙湯底有不少炸蒜,幾好味,唔太辣又不油膩。
新咖坡海鮮喇沙

甜品
主角出場了。可選雪糕或蛋糕。
蛋糕每月都唔同,今日是:
芝士oreo夾心凍餅
紫薯蛋糕
兩款我都有食,的確唔錯,香滑又唔太甜,
難怪我同事話他們會為這兒的蛋糕而專登落嚟食飯。
幾十元的午餐包一件真材實料的手工蛋糕,
又真係好抵。
芝士Oreo夾心凍餅
2022-11-30
$81 (Lunch)
芝士Oreo夾心凍餅