2018-11-04
人氣No.1蛋糕打卡比味道更勝一籌2018/10/17一連兩星期新港城內有食雞比賽🙆,現場直播活動,係正商場活動旁嘅甜品店,成為我地醫肚目的地😌。店內似日本過江龍到港,有賣蛋糕,西餅,一串串嘅燒團子,芝士撻泡芙,忌廉蛋卷,餅乾,似豆沙包嘅銅鑼燒,啫喱,雪條,急凍pizza及禮盒和果子同茶類飲品😏。一向見到甜品就會控制不住食欲嘅我們🙆🙆,精挑細選咗兩款甜點🎂。近來千層蛋糕都係唔少少女📷打卡目標,受千層蛋糕嘅熱潮影響,店內都方了唔到味嘅千層蛋糕出黎🙆,有抹茶同原味嘅,因為原味有No.1標示所以想試吓,原味千層蛋糕有如同蕉糖布丁嘅虎紋在上,外表吸引,但食落令人大失所望😢。蛋香,奶香,忌廉香味完全冇,忌廉又唔夠,令每一層有啲乾,我覺得店內嘅No.1唔及店內嘅泡芙及銅鑼燒CP值高😣。另一個貴到,😰$45一細個,味道超普通嘅意大利芝士撻,更加物非所值,面頭的朱古力粉唔夠細滑令人忍唔住咳,內裡係有蛋糕含,普通到唔及東海堂$12嘅西餅。下次黎點都唔會浪費錢買依到嘅西餅,最多買下泡芙同銅鑼燒。最後,晚餐後,我地買咗咖啡啫喱同咖啡泡芙番屋企食,咖啡啫喱太苦,味道唔吸引。反而咖啡泡芙中嘅咖啡忌廉香口軟滑。依
2018/10/17
原味千層蛋糕
下次黎點都唔會浪費錢買依到嘅西餅,最多買下泡芙同銅鑼燒。
咖啡啫喱杯
依間店真係唔多環保,連堂食都用膠嘅即棄碟同餐具。