2019-04-13 192 views
今日涼涼地,早上拜完山剛好就去左莆田食午餐🥣😋最開心就係而家4月份,蟶子節又返黎啦!老豆同媽子都超愛食蟶子,平時多數都係買返屋企自己整、不過出街食就怕唔乾淨。其他食肆我都會怕唔乾淨既,但黎莆田食既我就唔擔心!😜我地夠早黎,第一☝️枱,睇住佢一開門其實都密密有人黎,未夠12點都坐滿一半以上。可能尖沙咀舖頭係人流旺啲!好鍾意莆田既Tiffany blue 主調三個人可以叫個4小食,多啲款份量又唔駛好大😋😚呢個四小併樣樣都唔錯,有水紫菜、凍豬蹄、豆腐同九轉小腸。九轉小腸係迷你牌,雖然層次感冇原裝咁勁,始終係細粒牌,但個味好香。紫菜酸酸香香咁好開胃、豆腐雖然係鹵水味,但又有啲甜感,好食!豬蹄凍都好食,係佢切得有啲細,好難夾得穩。🤗😂媽子最愛食芋頭,所以例牌要食酥炒芋芯🍠,今日呢碟水準好高,個糖面唔太厚、但包得個芋頭剛好,咬落去特別香脆。而且聞落去都有微微咸香味、一個簡單既芋頭都唔只係一種味道,果然有水準!蟶子到啦!呢個時候黎莆田必食蟶子!我最鍾意食呢個鐵板鹽焗蟶子,用粗鹽薦底,一齊焗嘅時候鹽既香氣就浸入左蟶子入面,減咗少少海鮮嘅腥味之餘又好香,但又唔會好濃,完全仲聞到同食到鮮味!🥰而且莆田啲蟶子

好鍾意莆田既Tiffany blue 主調

三個人可以叫個4小食,多啲款份量又唔駛好大😋😚
精美四小併

酥炒芋芯

鐵板鹽焗蟶子

蟶子到啦!呢個時候黎莆田必食蟶子!我最鍾意食呢個鐵板鹽焗蟶子,用粗鹽薦底,一齊焗嘅時候鹽既香氣就浸入左蟶子入面,減咗少少海鮮嘅腥味之餘又好香,但又唔會好濃,完全仲聞到同食到鮮味!🥰而且莆田啲蟶子真係好乾淨,大細又好一致,所以賣相更靚!💯💯💯
興化炒米炒

始終都要食啲米飯🍚類,老豆就揀左興化炒米粉,嘩!本來我麻麻地米粉,但呢個真係冇得頂、個米粉係用興化米粉,幼身得黎米味香、又軟身!加埋佢用蝦、蜆得炒埋一齊又唔乾身但又唔油!老豆話加埋個辣媽醬食真係好夾👍🏼
桂花陳皮燉雪梨

本來係好飽架啦,不過都係聽唔住加多個桂花陳皮燉雪梨🍐原隻去燉真係好滋潤、清甜!大滿足既一餐
2019-04-13
$130 (Lunch)
精美四小併
酥炒芋芯