2019-06-24
今日去開尖沙咀行街買衫,行下行下見到呢間米芝蓮一星餐廳,見到7點倒都坐左九成人,啱啱兩個人又有位,就不如就去試下喇。坐低就有侍應問想飲咩茶,我地揀左菊花茶,好新鮮好健康嘅茶,都唔會好甜。坐一坐就前菜冰浸苦瓜就上左,苦瓜配埋蜜糖點就好香,凸出左苦瓜嘅味道。之後就有莆田荔枝肉,個樣好似咕嚕肉,但有用荔枝炒埋落去,原來個效果都好香同埋荔枝肉都好甜。莆田出名嘅係唔同煮法嘅蟶子,今次我地分別揀左蒜蓉蒸蟶子同鐵板鹽焗蟶子。個份量都好大,隨時一碟有成十幾條架。蒜蓉蒸嘅果個好入味,配埋蒜蓉好正。而鐵板鹽焗就更加香,上枱果時就有鐵板嘅熱力,呢種食法真係第一個,不過又估唔到幾啱食。另外我地仲叫左莆田扁肉湯同興化炒米粉。兩個都係莆田都出名嘅菜式嚟,我覺得都無令人失望,個湯有啲小雲吞又幾香口,而個炒米粉唔係平時係出面見到ge米粉,係啲仲幼啲仲細條啲嘅炒ge,食落個感覺又幾唔同。有機會都推薦大家嚟試下!