2018-03-07
今晚約左朋友喺灣仔呢邊食飯,近住跑馬地馬場,即係舊伊館對面,有間叫帝盛酒店1/F嘅圃公館,呢度有小菜同邊爐。酒店格局,樓底夠哂高,枱與枱間都有足夠空間,坐得舒服。職員嘅招呼都好到位,好細心,始終酒店入面嘅菜館,有咁上下規模,要求都高d。我地揀左打邊爐,被安排到有電磁爐嘅圓枱。蝦兵蟹將湯底顧名思義,係有蟹、大蜆、青口同蝦,材料豐富,鍋底係我地近期至愛,有少少麻辣,辣度容易入口,較為溫和,朋友唔係太食到辣,就啱哂啦。蟹肉兩隻,有幾隻彈牙大蝦,青口同大蜆就真係幾好大隻,感覺都好足料,288冇記錯,都好抵食。除左海鮮,仲有阿荀、蓮藕、木耳、唐芹等配菜,個人最喜歡,又滲哂d汁,一流配料方面點左手切牛例牌,對得住價錢,花紋分佈均勻,腍身有牛味,但當然就未至於係頂級野,都係二百零蚊,唔貴貴花蚌我平時就少叫,怕唔新鮮又貴,今次呢d又大條,又粗身,淥完都冇縮哂水,新鮮又脆,唔錯四寶丸每樣兩粒,大大粒,有蝦丸、豬肉丸、墨丸同鯪魚,都幾抵食,最緊要係手打,又新鮮又爽雲吞有半打,大大粒,有兩隻蝦肉,好食。午餐肉、皇帝菜都係我至愛。雜菇乾淨,擺放整齊,雖然唔平,鮮冬菇好食。新鮮雞半隻都幾大,成碟咁多,5、6分鐘
雲吞有半打,大大粒,有兩隻蝦肉,好食。
午餐肉、皇帝菜都係我至愛。
雜菇乾淨,擺放整齊,雖然唔平,鮮冬菇好食。
新鮮雞半隻都幾大,成碟咁多,5、6分鐘差不多熟,食落仲好鮮,而且好嫩。
平均每人食在400蚊,就唔算貴,環境、招呼夠好,約班朋友食飯,下次可以試下小菜添,見隔離枱一個女人食左碟炒飯同辣子雞,正。