2017-11-22
餐廳喺太子近花園街近界限街嗰頭,夜晚附近環境比較靜,不過餐廳大大個蝦logo都好顯眼,並唔難搵。一睇logo就知以蝦做主題,無錯,呢度主打台式大頭蝦煲!!一入到餐廳就有大大個水缸,入面全部係生猛嘅大頭蝦,好大堆頭。啲水非常清澈,碧綠嘅水缸本身已經係一個好靚嘅裝飾品,仲有溫度計監控水溫,即撈即煮,保証絕對新鮮!【紫薯酥】逢星期一至四餐廳都會送小食。呢個薯酥仲係溫熱,外皮都幾鬆脆。食落入面就軟綿綿,但味道就冇想像中甜。【薄荷柚子梳打$38 】好清涼嘅飲品,裡面有好多薄荷葉,柚子甜中帶微酸,好開胃,一飲即刻感覺透心涼,爽。【醉雞卷$88】壽司卷就食得多,圓咕碌嘅雞卷就第一次食,仲要係我最鍾意嘅醉雞。網上早排瘋傳一條整醉雞卷影片,可惜我仲未有時間動手一試,呢度有得食,梗係要試,順便偷下師。雞肉唔算好嫩滑但幾有雞味,而且最重要係做到酒味濃郁之餘亦能夠融入雞肉入面,唔錯。每件都有一粒杞子做裝飾,夾埋一齊食,出奇地夾!【鹽燒豬肋條$128】豬肋條肉質軟腍,本身應該係靚豬嚟,外皮亦燒到有少少脆,用鹽燒非常可口,食落油脂唧晒出嚟,好邪惡! 齋食會過鹹,建議叫返個白飯或者魯肉飯嚟配搭。【胡椒蝦$188】主
【紫薯酥】
【薄荷柚子梳打$38 】
【醉雞卷$88】
【鹽燒豬肋條$128】
【胡椒蝦$188】
主角就係呢個蝦煲,總共8隻蝦,擺得好精美,每隻蝦都已經剪晒鉗同鬚,好細心。蝦肉雪白,果然夠新鮮,蝦味唔算好濃,但近蝦頭位置有好多蝦羔,大頭蝦最妙之處就係隻隻都頭大大,裝滿蝦羔。胡椒蝦肉好惹味,少少微辣嘅胡椒同鮮甜蝦肉好夾。蝦煲總共有10種不同味道選擇,如果人多可以叫多幾款開心share~
【樹子冰菜$98】
食得多肉點都要食返啲蔬菜,之前食過冰菜都係生食,口感特別,估唔到煮過嘅冰菜都依然脆嫩。菜上面有一粒粒透明結晶,真係好貼合佢個名。另外仲有一粒粒嘅樹子,含豐富纖維架,不過入面嘅核都幾硬,食嗰陣要小心唔好(好似我咁)起勢咁咬落去⋯⋯
【椰子雪糕$58】
估唔到雪糕係喺個椰子殼入面,仲配有菊花形狀嘅金匙更,幾有心思。雪糕椰子味夠濃郁,夠香滑。見到隔嚟枱食雪葩,都係用果殼裝住,好似好正咁~
餐廳附近雖然有啲靜,但客人都唔少,好多客人都係嚟食台灣美食並小酌幾杯。臨走先發覺原來除左餐牌食物外仲有啲厨師推介,下次唔可以錯過。