今日午飯去咗銅鑼灣嘅渣甸坊,發現咗一間專賣藍鰭吞拿魚嘅日式丼飯小店,佢哋嘅魚生好新鮮,而且全部都係由原條直運返嚟嘅日本藍鰭吞拿魚,店內仲有免費嘅充電寶提供,真係好貼心❤️夢之丼 $168呢個丼飯有大拖羅、中拖羅、赤身同迷你魚蓉燒賣🐟大拖羅咬落好有彈性,入口有魚油嘅香味;中拖羅食落一啖軟滑;赤身則係口感更實,食落魚味更濃郁,真係食得出新鮮嘅味道!而且,定食仲包括和風沙律、蟹膏茶碗蒸同味噌湯🦀茶碗蒸係加咗鱈場蟹膏,味道更加升華,鮮味十足有驚喜帶子肉餅飯 $148肉餅概念源自店主父親係一位點心師傅,藍鰭魚茸整成肉餅外型,上面再鋪上北海道帶子!肉餅嘅外觀好似普通嘅肉餅,但入口之後就會即刻融化,口感好滑嫩😛除咗丼飯,我仲試咗佢哋嘅刺生燒賣,明太子魷魚同鮮香蟹三味。刺生燒賣外型靚仔,價錢由$45起,鮮香蟹三味嘅蟹肉嘅鮮味同魚蓉嘅香味互相輝映,一啖食落絕對唔會有腥味👍🏼🎈豐鮪🎈銅鑼灣渣甸坊30-36號利發大廈地下5號舖

夢之丼 $168
🦀茶碗蒸係加咗鱈場蟹膏,味道更加升華,鮮味十足有驚喜

帶子肉餅飯 $148

🎈豐鮪🎈