平時食完正餐之後,總有第2個胃食甜品,如果咁岩揀到戈間系好味既甜品系一件開心既事,但如果揀到間好味又精緻既甜品就系錦上添花。原來銅鑼灣 The L. Square有一間又睇得又食得既甜品畫專門店,吸引吾少人前來。所謂既improvisation其實系由甜品師傅逐步逐步同客人一路講解一路整,多數都系2-3人去食,而每2-3個人都會有一個甜品師傅去跟。場內容納人數吾多,應該20幾個左右,但由於餐廳十分受歡迎,所以事先最好book定位。甜品師傅會細心咁講每一個步驟有咩材料,同埋會問客人有冇啲咩材料系吾食得或者吾想食,從而就會吾落。第一個黎就系飲品,好得意,搵兩支試管裝住haha,其實系番石榴汁,好少飲呢樣野,飲落幾清甜幾好飲呀。整之前會問客人想要黑/ 白/ 灰色既軟墊做底,個人覺得黑色襯出黎會比較靚所以就揀左黑色。另外又會問你想吾想加啲咩字系上面,多數應該都系Happy x anniversary 或者Happy birthday to xx 等等。首先落既系汁,有車厘子、芒果、椰子、士多啤梨味。然後落既系粉,有菠蘿、蜜瓜、士多啤梨味。配料分別有紅桑莓脆米、菠蘿脆米、柑桔啫喱、焦糖脆脆、紅豆

首先落既系汁,有車厘子、芒果、椰子、士多啤梨味。
然後落既系粉,有菠蘿、蜜瓜、士多啤梨味。

配料分別有紅桑莓脆米、菠蘿脆米、柑桔啫喱、焦糖脆脆、紅豆奶凍、朱古力脆片同埋朱古力奶凍、芝士wasabi。
柑桔啫喱真系幾特別,而最好食我覺得就係朱古力奶凍,食落口啲朱古力好似真係會溶出黎咁
另外芝士wasabi系超級特別,其實係軟林林嘅一舊野,但食落真係廢噏啲講句,芝士同wasabi味各佔一半,但好食既,無啦啦係個甜品上面加鹹嘅嘢感覺好搞笑。

最後落既系分子雪糕,出曬煙既moment絕對值得拍片~雪糕系紅莓加紅酒味,另外一隻味係竹炭朱古力味,個人應為紅莓嗰隻味純粹係綽頭,酸酸酸
不過朱古力味真係幾好味。

充滿藝術氣息既甜品

Improvisation

餐飲系整甜品之前已經有問我哋想飲咩,但系差唔多食完個甜品嗰陣先會上。外型十分搞笑,系吾同種類既水果系入面「煲」,然後連接啡色戈支棍就系盛載水果茶既器皿,等佢煲完後就可以倒落杯飲。味道頗為清新,系新鮮既水果味,同埋吾會死甜,幾適合食完戈個甜品之後飲。

製成品太靚喇,淨係影相都影左勁耐。

最開頭一定冇諗過食甜品都可以咁飽,但其實真係當正餐食都得。一點一點嘅心思令人賞心悅目,食既同時又有視覺享受,真系一大樂事。
Type of Meal
Dinner