2022-06-05
位於港鐵站西營盤同HKU中間嘅一間墨西哥餐廳 係第三街上薄扶林道嘅水街樓梯轉角位 設計以白色為主 簡約舒適 佈置咗一啲墨西哥風情嘅藝術物裝飾(piñata 墨西哥嘅傳統手工玩偶 自己整好犀利👏🏻) 配以大量綠色植物點綴 中間仲有個小花園 好似置身花園入面食野嘅感覺💚 (不過天氣太熱 室內開咗冷氣 玻璃牆身全部都起晒霧 所以感覺同個花園隔開咗😂) 🥑🥒Ceviche de Avocado 💰149呢到有好多款牛油果菜式 適合牛油果控🥑切粒嘅牛油果 青瓜 洋蔥 三色椒 混合蕃茄同辣椒製成嘅墨西哥醬(Pico de Gallo) 酸甜帶點辣勁 開胃之選😋配上墨西哥脆片食 中和咗少少辣味 又係另一種感覺🤭 🥩🍚Birria Beef Stew 💰189慢熟燉牛肉 肉質軟腍好入味 而且大大件有十件以上 夠晒份量😎慢煮嘅精華係晒個湯入面 牛鮮味十分濃郁🤤將墨西哥炒飯倒入湯 再混合香菜 洋蔥 青檬汁等配料 米飯吸晒啲湯嘅味 正😆 🥑🍦Avocado Ice-cream 💰88今日嚟嘅目標係呢個賣相好得意嘅牛油果雪糕😍睇落真係好似一個切開咗嘅牛油果咁 好得意🥰自家製嘅牛油果雪糕好幼滑 好香🥑同奶味 中
🥑🥒Ceviche de Avocado 💰149
🥩🍚Birria Beef Stew 💰189
🥑🍦Avocado Ice-cream 💰88
今日嚟嘅目標係呢個賣相好得意嘅牛油果雪糕😍睇落真係好似一個切開咗嘅牛油果咁 好得意🥰自家製嘅牛油果雪糕好幼滑 好香🥑同奶味 中間嗰粒好似蛋黃咁嘅牛油果核 就係橙味雪葩 絕對係睇得又食得😋
🍌🍦Mexican Banana Split 💰78
初時以為都係普通嘅香蕉船 但佢嘅自家製雪糕係粟米味🌽 第一次食粟米味雪糕 好特別🤣 焦糖面嘅香蕉切開一半烤得好香 超match好味😍😍
🔔另設加一
💬見到隔離枱啲人叫咗原隻烤雞 steak 牛油果smoothie 都好吸引 下次可以再去試下☺️