2023-08-04
最近睇得多韓國旅遊片, 好想食醬油蟹, 上網SEARCH 附近有間價錢都OK既韓國餐廳, 今日我地去黃埔食一間由韓國人開嘅韓國餐廳, 叫野食時職員係用英文對答, 估計應該係韓國人, 我地叫左三樣野.餐廳內部先嚟前菜小食鐵板芝士排骨 ($228)個鐵板好熱要小心, 將件排骨浸係芝士度, 捲吓捲吓, 一啖有芝士有排骨肉, 真邪惡! 個芝士好濃味, 個醬汁甜辣好食, 年糕煙韌, 但個排骨差左啲.芝士辣炒年糕 ($98)辣炒年糕裡面有魚糕, 仲有隻蛋係度, 以為係生蛋, 原來係烚熟嘅, 個汁係小小辣有啲甜, 依個芝士辣炒年糕普普通通.醬油蟹飯2隻 ($366)蟹唔算大隻, 蟹膏都OK, 但得一隻有橙色膏, 有小小失望, 唔知係咪而家啲蟹唔肥, 所以比較小膏, 將啲蟹膏擠出嚟用來撈飯食, 極級邪惡! 其實兩隻醬油蟹, 三百幾蚊唔算貴整體上滿意, 食物係ok嘅, 個芝士排骨合格, 年糕就差啲, 醬油蟹好回味, 係份量小左啲, 下次再來試埋豬手同炸雞
餐廳內部
先嚟前菜小食
鐵板芝士排骨 ($228)
芝士辣炒年糕 ($98)
辣炒年糕裡面有魚糕, 仲有隻蛋係度, 以為係生蛋, 原來係烚熟嘅, 個汁係小小辣有啲甜, 依個芝士辣炒年糕普普通通. 醬油蟹飯2隻 ($366)