2020-01-08 292 views
每次入到長洲,有機樣野一定會去食,包括呢個粥店既腸粉。呢間粥店應該好多人都會有經過,碼頭轉右直行,會見到好多間類似大排檔既食店,我本身係比滷味街檔吸引咗先,諗住費事企係條街食,就坐咗係佢背後既舖,亦即係粥舖。當等緊滷味既時候,硬係會望下個餐牌,粥又唔太感興趣,但見到有腸粉,就貪得意嗌咗個蠔仔腸粉,靚仔既後生老闆仲問我地加唔加蛋,咁當然加喇。我份人比較好school d, 唔鐘意食嗰d咩玻璃腸,我喜歡舊式厚皮既腸粉,而呢度就係呢款。夾起已經見到一粒粒飽滿既蠔仔,一啖食落去覺得滑,加咗蛋的確好食好多!呢間粥店有得叫啤酒,啱哂同行既男友,滷味、腸粉配啤酒,感覺好麻甩,但下午想休息一下,除咗咖啡店,呢到係另類既休閑點😜

蠔仔腸粉加蛋
蠔仔腸粉加蛋