2016-12-24 423 views
(蠔門宴)自從開始食蠔之後,就不時留意不同有質素蠔供應的餐廳。今晚俾我搵到一間位於九龍城主打廣島蠔的餐廳。餐廳內部同外邊繁喧嘅九龍城真係兩係截然不同嘅氛圍,非常寧靜輕鬆。話不多說,侍應為我地介紹左幾款黎自法國同廣島嘅蠔。先講講法國來的La Reine (fr):有淡淡的煙薰味,海水味相對較淡,接住係Sentinelles (fr):特別之處係佢甜味高,較爽口,非常回味。接住就試廣島蠔Lwakaki (JP):海水味最重,較咸,蠔身較細小,順便一提佢嘅殼好靚(haha)。最後係Komachi 2L(JP):係體型最大最飽滿嘅蠔,爽滑口感,啖啖肉很有滿足感,海水味中傭,口感十足接住就叫左一個金門什錦刺身:一句到尾就是鮮!特別係帶子非常鮮甜,劍魚腩充滿魚油香。說到串燒must have item 就一定係雞泡干,燒汁味剛好而且非常鬆脆,大愛。最後叫左個江田島蠔飯做一個完美嘅結尾, 珍珠飯煮好後用特別調製嘅蠔汁略炒至香,食落有淡淡嘅蠔油味,但更多嘅層次,帶甜味,米飯軟硬度不錯,值得一試。
(蠔門宴)