2015-12-04 911 views
Auntie M有事要同XO仔商討,相約週四喺離二人公司唔遠o既「The Oyster House」度食晏。蠔屋走西餐路線,正門拉趟式o既玻璃窗門半開,感覺輕鬆自然,難怪吸引到咁多外國人幫襯。 企喺門外有位身穿白色恤衫o既姨姨,除咗落力地向路人介紹餐廳o既午市套餐之外,客滿時亦不忘招呼店內o既客人,小肥離開時仲見到佢落手洗埋杯添,見佢整個中午忙個不停卻仍能笑臉迎人,真係非常難得 !餐廳主打食蠔,相信隨時散叫都有得食,但為迎合灣仔區打工仔o既口味同時間限制,午餐都有提供多款肉食及飯麵套餐,包有湯或沙律、大多屬意大利菜o既主菜、甜品及咖啡或茶,都幾豐富。落好單,姨姨先送上兩片暖暖o既香草餐包,清香輕盈。跟住上o既希臘沙律都好爽脆。小肥同auntie一樣都係叫咗「白酒煮蜆扁意粉」($118)作主菜,可能人客實在太多啦,所以等咗一陣先有得食,見我地睇咗幾次錶,姨姨仲自動走上前為食物遲遲未上而道歉,極之誠懇 。熱辣辣o既「白酒煮蜆扁意粉」麵條煙韌彈牙。蜆隻鮮甜美味,碟上剩餘o既蜆殼足以証明份量十足 ,要等都係值得o既。Auntie M胃口冇細佬咁大,決定放棄甜品,XO仔當然係唔會放過啦
落好單,姨姨先送上兩片暖暖o既香草餐包,清香輕盈。
香草麵包
跟住上o既希臘沙律都好爽脆。
希臘沙律
熱辣辣o既「白酒煮蜆扁意粉」麵條煙韌彈牙。
白酒煮蜆扁意粉
蜆隻鮮甜美味,碟上剩餘o既蜆殼足以証明份量十足
,要等都係值得o既。
白酒煮蜆扁意粉
Auntie M胃口冇細佬咁大,決定放棄甜品,XO仔當然係唔會放過啦,揀咗姨姨極力推介o既「香蕉拖肥批」。意外地,拖肥批一啲都唔溜,底層o既餅批又薄又脆,拖肥只屬微甜,中間夾咗兩大件香軟o既香蕉同忌廉,輕巧得好有驚喜
香蕉拖肥批
最後飲埋杯香濃o既咖啡,腸胃相當舒暢。
香濃咖啡
連埋加一,「The Oyster House」o既西式午餐平均消費百幾蚊,服務稱心,食物飽肚暖胃,是閒日午膳不錯之選。
2015-12-03
$130 (Lunch)
香草麵包
香蕉拖肥批