2022-12-09 32 views
老公最近話好耐未食過生蠔,諗諗下因為自己懷孕的原故,又真係成年都無食過,所以就上網搵下餐廳!今次去左位於尖沙咀的蠔灣,呢間我之前試過買外賣返屋企都真係唔錯,但堂食就真係第一次!見到餐牌上有好多選擇,最後都係問左侍應推介新鮮生蠔!🦪生蠔🔸Tia Maraa Pearl HK$72 (2隻)比較細同淡口,好香蠔味同鮮甜🔸Specials Lambert-No.2 HK$86 (2隻)Size比起Tia Maraa Pearl大一倍,海水味相對上比較重🔸Krystale-No.2 HK$88 (2隻)質感厚肉,但無第二款咁重海水味,金屬味沖上黎好香🔸Cocollos-No.0 HK$126 (2隻)質感爽口,食到啖啖肉,金屬味同海水味都比第三款淡口🔸Gillardeau-No.0 HK$136 (2隻)好甜,都係爽口整體黎講,今次挑選的五款生蠔都係比較鮮甜同埋海水味較淡,而且食落都係爽口唔係CREAMY果種!而刺身方面,🔸車里蜆 HK$96(2隻) - 好爽口有嚼勁🔸法國藍蝦 HK$96 (2隻) - 比較大隻同厚身🔸北海道帶子 HK$38同北海道赤貝 HK$78 - 好鮮甜厚肉!🍲清酒蒜

🦪生蠔

🔸Tia Maraa Pearl HK$72 (2隻)
比較細同淡口,好香蠔味同鮮甜

🔸Krystale-No.2 HK$88 (2隻)
質感厚肉,但無第二款咁重海水味,金屬味沖上黎好香

🔸Cocollos-No.0 HK$126 (2隻)
質感爽口,食到啖啖肉,金屬味同海水味都比第三款淡口

🔸Gillardeau-No.0 HK$136 (2隻)
好甜,都係爽口

刺身方面,
🔸車里蜆 HK$96(2隻)
- 好爽口有嚼勁

🔸法國藍蝦 HK$96 (2隻)
- 比較大隻同厚身

🔸北海道帶子 HK$38同北海道赤貝 HK$78
- 好鮮甜厚肉!

🍲清酒蒜蓉煮活蜆湯 HK$238

一開始以為會好大碗,無諗過雖然size唔大但材料十足,真係爆多蜆!湯底好香牛油味同蜆既鮮甜味,蜆肉每一隻都好大粒同好厚肉!

🍝龍蝦忌廉意粉 (小)HK$198

龍蝦雖然小,但係好貼心咁已經剝哂殼,龍蝦好新鮮同口感係爽口,同時我好欣賞佢意粉既質地,唔會太淋,煮既時間真係岩岩好!

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🍽 蠔灣