2018-12-17 186 views
跟同事到灣仔開會,開完會都已經7點多,又係時候去醫肚同事帶左我去食蠔,嘩!正呀!我最鐘意食蠔喇!望望餐牌,除左蠔之外,還有Pizza 、 意粉、意大利飯、扒類等等,由於剛剛才跟客戶搏鬥完畢,身心俱疲,所以點菜這工作就交由同事了啊!先來熱辣辣餐前包麵包帶點香草香味,味道清香,感覺好fresh,至於口感呢?非常鬆軟,加點橄欖油及黑醋我最喜歡!生蠔有好多選擇,同事選了 Yellow stone、南非rollex、spain xl rock由右手邊開始食起 - Yellow stoneYellow stone 係三款中最細少,不要看它雖然細少,但肉幾厚,食落去口感creamy!至於中間的是南非rollex,口感爽口,海水味濃郁,都唔錯!最後的是spain xl rock,超級大隻,不單止肉厚,食落去口感爽口,極富海水味道,加少少檸檬汁還可以提鮮!吃蠔又怎可以沒有白酒呢?呢支LAS CONDES,味道清香,帶點果香味,用來配生蠔,是不錯之選!兩個酒鬼,好快就飲晒成支香煎日本帶子配野菌木魚絲日本帶子幾大粒,味道鮮甜,配上野菌味道很夾!特別之處是木魚,第一次食到這樣的配答,口感幾新鮮!香蒜白汗煮蜆蜆
跟同事到灣仔開會,開完會都已經7點多,又係時候去醫肚

先來熱辣辣餐前包
餐廳自家制餐包

生蠔

由右手邊開始食起 - Yellow stone

吃蠔又怎可以沒有白酒呢?

香蒜白汗煮蜆

蜆隻肥美飽滿,味鮮多汁,伴隨酒香及蒜香,味道極佳!

炭燒加拿大天然豬鞍

豬鞍超級厚切,我一個人真的吃不完!
豬鞍外面煎得好香,但內裡仍然保守到肉汁,一點也不會覺得乾,肉色呈粉紅色,還帶著濃厚的炭燒香味,非常好味!

最黎來個甜品 - 香蕉拖肥批
香蕉拖肥批

賣相非常之靚,見到都流口水🤤!看起來好像很大件的樣子,但其實中間那層是新鮮的香蕉切條而成,並唔會覺得好膩,甜度適中,不太甜,如果覺得heavy,還可以食點士多啤梨中和一下!

總括來說,餐廳氣氛十分好,食物質素高,很值得推介,下次紀念日可以再來
餐廳自家制餐包
生蠔