2019-02-03
生日飯約一家大細係大圍食蠔,一向都知大圍多嘢食,但今次如果不是有人帶路,我未必發現這間餐廳……Oyster MP,它位於大圍近垃圾站嗰邊,比較静,門口燈光暗亮,營造咗浪漫氣氛,位置算係較難找。地方雖然細,大概開到5張4人枱啦,環境整潔較靜,老闆做埋待應,待人有禮又會主動介menu,他詢問我們对蠔的喜好後,就推介了3款,由淡味慢慢食至濃味,首先是鋪頭新入既Korea Golds……带少甜肉質較實細隻,跟住是 France 嘅 La Jolie……偏咸带濃海水味中size,最後是 Ireland 嘅 Majestic……海水味較濃,較肥美,3款都不錯,我們還想試些 creamy 的,於是他提議 Canada 嘅 Gauano,這款比較肥,少少creamy ,偏甜,味較淡,不錯,最後 final call,再点多round Gauano👍大滿足😋老闆提我地每order 1打蠔就送2个薯仔湯,手打既湯不錯幾甜加上幾粒薯仔,有咬口,現在是時候食主菜啦。黑松露野菌意粉,黑松露香但不太濃,意粉爽,味道適中。另一款是肉醬芝士千層闊麵,焗香的芝土,肉醬填滿濶麵內,幾好味。最後他建議一份T-bone 可供
最後他建議一份T-bone 可供6人分享,於是就点了,T~bone是一隻手掌大,6人份似乎少了一点,牛肉味有但不濃,還算可以吧。
25隻新鲜生蠔,order 2打生蠔,有少許折扣,另加三個主菜,每人平均$300。
喜歡食不同種產地生蠔的話,Oyster MP係一個選擇。如果只想食蠔,又要抵食,選擇有生蠔嘅buffet 啦,更加化算。