2021-05-12 17 views
平時比較少來港島區,今日朋友約我來,行下上環海味街,又行下古董街,影下相,打下卡,咁就一日。街到攰,見到呢街餐廳門面幾吸引,就入去休息,順便吃dinner。餐廳好新,細間得嚟又幾優雅,坐落都好舒服。店員推介生蠔套餐,惠顧任何餐酒一支,可以五十元享用半打生蠔。被店員誠意打動,便選了一支意大利白酒,要了半打美國生蠔。白酒甜甜地,很易入口。生蠔係 come from US,是medium size,一啖一隻啱啱好,味道鮮甜,一啲都唔腥,啱晒我哋口味。一邊食蠔,一邊嘆酒,好寫意。之後,點了三文魚沙律。份量都幾大,最欣賞係啲黑醋,同三文魚好夾。之後,又點了一份白酒煮蜆。蜆仔好肥美,肉質鮮嫩,連殼跟埋啲湯汁,一口一隻,非常正。之後,係食一口牛,肉質唔錯,燒得熟度剛好,一口一粒牛,非常滋味,尤其是嗰啲燒蒜片。再來係,牛油蒜蓉虎蝦,一份五隻,燒得香噴噴,唔怪之我啦,原來,蝦的中央塞滿蒜蓉。蝦肉超彈。最後,要了一份安格斯肉眼一齊share。肉眼肉質超嫩,切開還見到粉紅肉色,食落肉味濃郁,$248一份,絕對食得過。
dinner。

餐廳好新,細間得嚟又幾優雅,坐落都好舒服。

白酒甜甜地,很易入口。

Type of Meal
Dinner